woensdag, 19 januari 2022

‘De overheid moet regie nemen over xtc’

De productie van partydrug xtc moet onder regie komen van de overheid en daarmee uit het criminele circuit worden gehaald. Dat vindt Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg van GroenLinks.

Nederland moet het initiatief nemen om strenge VN-verdragen over verdovende middelen te wijzigingen, vindt de partij. Buitenweg: ‘De regering hoeft niet zelf de ecstasypillen te draaien, de gemeenten hoeven xtc niet zomaar in de supermarkt te leggen, maar de overheid moet wel de regie willen nemen. We moeten eerlijk bekijken wat de huidige verdragen ons hebben opgeleverd. Vermindering van gebruik? Vermindering van misdaad? Ik denk van niet.’

Vergunningensysteem 

Extasy is na alcohol en cannabis de meest gebruikte drug in het uitgaansleven. Het is daarom ook onvermijdelijk dat Nederland het gebruik van xtc gaat reguleren. ‘De productie moet via een vergunningensysteem worden gecontroleerd en uitsluitend pillen die voldoen aan kwaliteitseisen moeten verkrijgbaar zijn. Ik zeg het vanwege de volksgezondheid, maar ook omdat we iets moeten doen aan de beangstigend toenemende macht van criminelen.’ Buitenweg pleit ervoor dat tegelijk een actieve voorlichting over de risico’s van xtc en een verbod op reclame-uitingen komt.