Ook alcoholvrij na Dry January? Zo houd je het vol

Energieker en gezonder zonder alcohol

Getty Images

Vandaag de dag hebben we door de coronapandemie nogal wat aan ons hoofd. Voor wat ontspanning zijn veel mensen geneigd naar een glas alcohol te grijpen. Doe je mee aan 'Dry January' en kijk je reikhalzend uit naar 1 februari om weer een borrel te nemen? Of denk je: hoe kan ik langer niet drinken of minderen? Drie tips van ervaringsdeskundige en auteur van acht boeken over dit onderwerp, Jacqueline van Lieshout.

1) Het wordt (veel) makkelijker én fijner naarmate je langer alcoholvrij bent

De eerste weken alcoholvrij zijn meestal niet leuk en velen denken dan: 'zie je wel, alcohol is nodig voor een goed, fijn en ontspannen leven!' Dit zorgt er dus ook voor dat je tegen de tijd dat februari om de hoek komt op een holletje naar de slijter gaat en je ingesleten gewoontes niet echt hebt aangepakt. Het is ontzettend de moeite waard om wel door te zetten en een langere alcoholvrije periode in te lassen, allereerst om de waardevolle voordelen te ervaren zoals goed en diep slapen, veel fitter en energieker zijn en daarmee veel gezonder en dus een sterker immuunsysteem te hebben. Iets wat we nu natuurlijk allemaal willen.

2) Als je gaat minderen, wees streng met de regels die je bedenkt

Veel mensen nemen zich na de alcoholvrije maand voor om veel minder te drinken. Een heel goed voornemen uiteraard en een belangrijke tip hiervoor is hier echt goed over nadenken en het plannen. Als je denkt 'ik zie het wel', dan is de kans enorm dat je weer zeer snel in je oude patroon zit. Maak dus een strak plan voor jezelf en houd je hier ook aan. Wees concreet over wanneer wel of niet en dan ook hoeveel. Neem jezelf serieus en hou je aan de afspraken die je met jezelf gemaakt hebt.

3) Vallen en opstaan is oké en hoort er vaak bij, maar durf eerlijk te zijn tegen jezelf

Zoals het vaak gaat met voornemens, zijn we ze vrij snel weer vergeten. Toch kun je er best van balen, wanneer je graag wilde dat het zou slagen maar het toch niet lukt. Van Lieshout haar advies is hier om je niet neer te leggen bij een mislukte poging, maar ervan te leren en opnieuw te beginnen. Om je relatie met alcohol te veranderen zijn vaak meerdere stoppogingen nodig dus besef dat deze gewoon onderdeel zijn van je proces. Leer er wel van, als je je steeds voorneemt om het beter te doen en het mislukt steeds, wees je er dan wel van bewust dat alcohol een grotere rol speelt in je leven dan je misschien onder ogen wilt zien.