woensdag, 19 januari 2022

'Steeds meer 50-plussers met een drankprobleem'

50-plussers gaan steeds meer alcohol drinken. Dronk vijftien jaar geleden 55 procent van de alcoholgebruikers op een doorsneedag één of twee glazen, tegenwoordig is dat 63 procent. Dat blijkt uit een online enquête van het tijdschrift Plus Magazine.

Uit de enquête, die werd gehouden onder 1664 lezers van Plus Magazine, blijkt dat 40 procent van de ondervraagden die alcohol drinken, dat vier of meer keer per week doet. 11 procent van hen nuttigt dagelijks minimaal één glaasje bij het eten en 17 procent neemt iedere dag voor het slapen gaan een afzakkertje. Wijn is met 61 procent de favoriete borrel.

Ook blijkt uit het onderzoek dat alcohol in een relatie een flinke spelbreker kan zijn. Zo blijkt 16 procent van de ondervraagden met een partner die drinkt thuis ruzie te maken over het drankgebruik en vindt 14 procent dat alcohol de sfeer in huis verpest. Ruim één op de vijf echtparen maakt daadwerkelijk plannen om minder te drinken.
 
Bijna de helft van de ondervraagde vijftigplussers met een partner die drinkt, heeft hem of haar wel eens dronken meegemaakt en 42 procent van degenen die dat overkwam, vond dat een vervelende ervaring. In de verslavingszorg ziet men een toename van het aantal 50-plussers met een drankprobleem. Daan Deenik van verslavingskliniek SolutionS verklaart dat als volgt: "Als er iets heftigs gebeurt, zoals het verlies van werk of het overlijden van een dierbare, kan alcohol een vriend worden om op te leunen."

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het april-nummer van het maandblad.

Trefwoorden:
Bron(nen):