Twee bier per dag mag. Toch?

Waarom vrouwen sneller teut worden

Getty Images

Hoeveel alcohol is verantwoord? Wat is ongezonder: bier, wijn of sterke drank? En word je van bubbels nou echt eerder dronken? Feiten en fabels over alcohol.

Een gezond imago heeft bier niet. Toch krijg je met een pilsje diverse B-vitamines binnen, afkomstig van gerst. Zo bevat een glas bier 7 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur.

Bestaat een bierbuik?

Een dikke buik wordt bij bierdrinkers al snel een bierbuik genoemd. Maar komt die buik ook echt door het bier?

In 2012 hebben Deense en Nederlandse onderzoekers 47 studies op een rij gezet. Hun conclusie: er is geen relatie tussen de buikomvang en een consumptie tot maar liefst veertien glazen bier per week. Een ‘bierbuik’ is dus niet aangetoond, maar wie veel alcohol drinkt, krijgt daarmee wel veel calorieën binnen. En dat geldt niet alleen voor bier, maar ook voor wijn en gedestilleerd.

Gezond imago

Rode wijn dankt zijn gezonde imago aan stoffen als flavonoïden en resveratrol. Dit zijn antioxidanten uit de druivenschil, die mogelijk kankerremmende en ontstekingsremmende ­eigenschappen hebben. Ook zouden ze een gunstige invloed hebben op hart- en vaatziekten.

Is goedkope wijn hoofdpijnwijn?

Vaak wordt beweerd dat je van goedkope wijn ­eerder hoofdpijn krijgt. Toch is dat niet hard te maken. Wel kan rode wijn bij sommige mensen hoofdpijn uitlokken. Vroeger werden histamine en sulfiet als de potentiële boosdoeners gezien, maar tegenwoordig zijn er meer aanwijzingen in de richting van tannines en flavonoïden, die in dat geval niet alleen maar gunstige effecten hebben.

Bubbels: sneller dronken?

Champagne, prosecco en cava zijn mousserende wijnen gemaakt van witte wijn. Het koolzuurgas ontstaat meestal tijdens een tweede gisting.

Een klein onderzoek laat zien dat alcohol sneller wordt opgenomen uit champagne met bubbels dan uit dezelfde champagne zonder bubbels. Gedacht wordt dat kooldioxide de opname van alcohol in de darmen stimuleert. Het is echter een tijdelijk effect, want na 20 minuten was het alcoholpromillage precies hetzelfde. Dat je sneller weer nuchter wordt na champagne, is dus niet waar. Uiteindelijk bepaalt vooral de hoeveelheid alcohol hoe snel iemand dronken wordt. 

Droog of zoet

Droge en zoete witte wijn verschillen niet alleen in smaak, maar ook in de hoeveelheid calorieën die ze leveren. Zoete, witte wijn bevat zo’n 120 kilocalorieën per glas en droge ongeveer 40 procent minder. Dat komt doordat er bij zoete wijn na de gisting meer suikers uit druiven overblijven dan bij droge wijn.

Is wit minder gezond dan rood?

In rode wijn zitten weliswaar meer flavonoïden en resveratrol dan in witte wijn, omdat de druivenschillen bij het maken van witte wijn worden verwijderd, maar toch denken wetenschappers dat de soort wijn niet uitmaakt. De gunstige effecten van een matige alcoholconsumptie (zie kader) schrijven ze toe aan alcohol zelf. Dus rode wijn is niet gezonder dan witte wijn, bier of gedestilleerd.

In the mix

Wodka-jus d’orange is een populaire cocktail. Wodka smaakt neutraal en bevat naast alcohol geen specifieke, potentieel gunstige stoffen.

De standaarden voorglazen voor alcoholische consumpties zijn zodanig vastgesteld dat een glas altijd 10 gram alcohol levert. Een glas sterke drank is dus niet schadelijker voor de gezondheid dan een glas bier omdat het evenveel alcohol bevat. Net als wijn in een wijnglas en een borrel in een borrelglas.

On the rocks

Je zou het niet verwachten, maar whisky bevat antioxidanten. De belangrijkste is ellaginezuur, dat in een reageerbuis een kankerremmende werking vertoont. Bij mensen is dit echter nog niet aangetoond. Goed nieuws voor liefhebbers van gerijpte whisky: tijdens het rijpen neemt het gehalte aan ­ella­ginezuur toe.

Hoeveel is gezond?

Uit ruim 30 jaar wereldwijd uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die matig drinken – twee ­glazen per dag voor mannen en één glas voor vrouwen – langer leven. Ze leven niet alleen langer dan ­geheelonthouders, maar ook langer dan mensen die meer alcohol consumeren.

Slaapmutsje

Met alcohol valt iemand weliswaar sneller in slaap, maar de kwaliteit van de slaap is duidelijk minder. Dat komt doordat alcohol de zogenoemde REM-slaap onderdrukt. Het gevolg: een minder diepe en onrustige slaap, waaruit je eerder ontwaakt.

Waarom vrouwen sneller teut worden

Vrouwen én slanke mensen worden eerder dronken dan mannen en zware mensen. Dat komt doordat alcohol na opname vooral in het lichaamsvocht terechtkomt. Mannen en zware mensen hebben hier meer van, waardoor alcohol zich meer verdunt in het lichaam. Eenzelfde hoeveelheid alcohol leidt bij vrouwen daardoor tot een hoger alcoholpercentage in het bloed dan bij mannen.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine