Veel Nederlanders geloven fabels over alcohol

Getty Images

DEN HAAG - Het grootste deel van de Nederlanders denkt goed op de hoogte te zijn van feiten en fabels rondom de effecten van alcohol, maar is dat in de praktijk niet. Veel fabels worden nog steeds voor waar aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Panel Wizard.

Het marktonderzoeksbureau ondervroeg in opdracht van Drinkwijzer 772 respondenten van 25 jaar en ouder over hun kennis over alcohol en de effecten ervan.

​Fabels
In de top 5 van fabels waarvan velen denken dat ze waar zijn, eindigden:

  • Van alcohol word je dik. (78 procent)  
  • Je wordt sneller dronken als je alles door elkaar drinkt. (74 procent)  
  • Een glas bier bevat evenveel calorieën als twee bruine boterhammen met kaas. (69 procent)  
  • Als je door een rietje drinkt word je sneller dronken. (66 procent)  
  • Door veel te bewegen en te zweten breekt je lichaam de alcohol sneller af. (49 procent)  

Terwijl de ondervraagden vaak fabels voor feiten aan zagen, herkenden ze feiten meestal wel als zodanig. Zo wist 81 procent dat een volle maag ervoor zorgt dat het effect van alcohol minder groot is. Op het gebied van de standaardglazen schiet de kennis nog wel wat te kort: slechts 48 procent wist dat in een glas bier evenveel alcohol zit als in een glaasje jenever.

​Effecten alcohol
Welke factoren het effect van drank beïnvloeden, was ook bij veel ondervraagden onbekend. Zo wist bijvoorbeeld 46 procent niet dat postuur een belangrijke factor is. Bijna 40 procent was er niet van op de hoogte dat het geslacht van invloed is op het effect van alcohol. Van de meer voor de hand liggende factoren als de hoeveelheid drank en het tijdsbestek waarbinnen dit genuttigd wordt, is de gemiddelde Nederlander wél goed op de hoogte.

​Drinkwijzer model
Om meer inzicht te geven in de effecten van alcohol lanceert Drinkwijzer het Drinkwijzer Model. Bij verantwoord alcoholgebruik komt namelijk veel meer kijken dan alleen de hoeveelheid alcohol die je nuttigt. Zaken als eten, lengte & gewicht, soort drank, geslacht en tijd spelen hierbij ook een belangrijke rol. Het Drinkwijzer Model is te vinden op www.drinkwijzer.info en is tevens onderdeel van de vernieuwde Drinkwijzer-app.

Bron 
  • Drinkwijzer