Verslaafd aan meerdere soorten drugs

Getty Images

Mijn zusje van 49 jaar is al 34 jaar verslaafd aan softdrugs, drank, kalmerings- en slaaptabletten en anti-depressivia. Zij heeft een dagritme voor zichzelf opgesteld met de inname van deze middelen, maar wel zo dat het heel moeilijk te zien is en ze zo normaal mogelijk kan acteren. Voor zover je dat normaal kunt noemen natuurlijk. Ik ben dan ook de enige aan wie ze eerlijk toegeeft dat ze verslaafd is.
 
In de ochtend staat ze op met de inname van softdrugs, kalmeringstabletten en anti-depressivia. Maar naarmate de dag vordert, volgen daar nog enige flessen drank achteraan, nog meer softdrugs en tabletten, en als ze gaat slapen natuurlijk de slaapmiddellen.
 
Ik kan over deze combinatie verslaving niets terugvinden op internet of in boeken en heb ooit eens gehoord dat dit een cocktailverslaving genoemd wordt.
 
Waarom kan ik hier nergens iets over lezen en tevens mijn andere familieleden ervan overtuigen dat er toch echt iets mis is met mijn zusje en dat ze geholpen moet worden? Hulp weigert ze pertinent, ze vindt het leven wel prima zo.
 
Niemand gelooft het, want ze kan overdag met make-up en uiterlijke verzorging de mensen heel goed voor de gek houden, want ze zien het gewoon niet. En vervolgens worden er goedgelovige mensen financieel misbruikt.
 
Ik hoor graag of er ergens leesvoer of wat dan ook te vinden is.

Anoniem

Drs. Jos van den Boomen, Psycholoog, Psychotherapeut en Klinisch Psycholoog
 
Cocktailverslaving is niet zo'n gangbare term. Als je leesvoer wilt, zou ik je willen aanraden te zoeken onder de termen cross addiction en/of  cross dependance.
 
Waar het om gaat,  is dat je zusje niet meer zonder middelen kan en nog net in staat is voor de 'buitenwereld' de schone schijn op te houden. Onvermijdelijk komt het moment dat dit niet meer kan.
 
Uit je brief blijkt onmiskenbaar verslavingsgedrag:
  • liegen
  • bedriegen
  • manipuleren
  • marchanderen 
  • verminderd contact met het affect
  • indifferentie
  • mateloosheid 
  • onmiddellijke behoeftebevrediging
Ze heeft inderdaad dringend hulp nodig.  Vaak wordt hulp pas ingeroepen als het te laat is (een mens gaat pas 'veranderen' als er een noodzaak tot verandering is). Verslaafden stellen dit moment vaak uit tot er geen ontkomen meer mogelijk is.
 
Verschillende klinieken kennen open voorlichtingsdagen. Raad je familie aan om op korte termijn eens zo'n voorlichting te bezoeken. Addiction-SolutionS organiseert iedere maandagmiddag een Educatiemiddag voor naasten en familieleden.