Vrouwen drinken inmiddels bijna net zo veel als mannen

Getty Images

Hoewel alcohol drinken en daaraan gerelateerde gezondheidsproblemen vroeger echt een mannenkwestie waren, drinken vrouwen tegenwoordig bijna net zo veel alcohol als mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of New South Wales.

De onderzoekers keken naar 68 eerdere studies naar het drinken van alcohol door mannen en vrouwen van over de hele wereld. Hun analyse van het drankgebruik van 4 miljoen mensen geboren tussen 1891 en 2001 toont aan dat mannen vroeger veel meer geneigd waren om alcohol te drinken dan vrouwen. Mannen hadden daardoor ook vaker gezondheidsproblemen die te maken hebben met alcoholgebruik.

Gezondheidsproblemen

Van de mensen die aan het begin van de 20e eeuw geboren waren, dronken mannen nog twee keer zo vaak alcohol als vrouwen. Mannen kampten toen bovendien drie keer zo vaak met problematisch drankgebruik als vrouwen. Ook ontwikkelden de mannen destijds 3,6 keer zo vaak gezondheidsproblemen die te maken hebben met drinken, zoals levercirrose.

In de afgelopen decennia is het gat tussen de mannen en de vrouwen steeds kleiner geworden. Van de mensen die aan het eind van de 20e eeuw ter wereld kwamen, dronken mannen nog maar 1,1 keer zo vaak alcohol als vrouwen. Mannen kampen inmiddels 1,2 keer zo vaak met problematisch drankgebruik als vrouwen. Mannen krijgen 1,3 keer zo vaak gezondheidsproblemen gerelateerd aan drank.

Kleiner verschil

De verschillen zijn dus een stuk kleiner geworden. Volgens de onderzoekers is dat deels te wijten aan de veranderende rollen van mannen en vrouwen in de maatschappij. Bovendien is alcohol makkelijker verkrijgbaar en is er meer reclame voor drank gericht op vrouwen en dan vooral jonge vrouwen.

De resultaten van het onderzoek verschenen in BMJ Open.

Bron 
  • BBC