Waarom stoppen met alcohol goed voor je is

Drie redenen om tijdelijk of langer helemaal geen drup meer te drinken

Getty Images

Alcoholvrij zijn? Van het idee alleen al zullen veel mensen hun hoofd schudden. Stop je met roken, dan zijn de mensen om je heen enthousiast en moedigen je aan. Stoppen met alcohol, al is het tijdelijk, wordt lang niet zo serieus genomen, omdat de harde feiten omtrent 'onze lievelingsverslaving' nog lang niet bekend genoeg zijn.

Omdat het 'dry January' is, zijn veel mensen begonnen aan een alcoholvrije maand. Met verschillende motieven, soms omdat ze een uitdaging met vrienden aan zijn gegaan en soms omdat ze, na een met alcohol doordrenkte decembermaand, een frisse start willen maken in het nieuwe jaar. Er zijn veel redenen om een langere tijd geen alcohol te nuttigen. Dit zijn de drie belangrijkste redenen volgens Jacqueline van Lieshout, ervaringsdeskundige en auteur van acht boeken over dit onderwerp, voor een alcoholvrije periode.

1) Alcohol heeft in iedere hoeveelheid effect op je gezondheid

De afgelopen zijn er diverse hoogleraren geweest die de noodklok luidden over het gevaar van alcohol. "Het begint bij een glas", sprak dokter René Kahn al in 2017 en recenter benadrukte hoogleraar Keel-Neus-Oorheelkunde Jeroen Jansen van het LUMC dat 'alcohol het nieuwe roken moet worden'. De feiten liegen er niet om en misschien is dit argument wel het sterkst: "als alcohol nu niet zou bestaan en zou worden uitgevonden, is het acuut een verboden middel en komt het geen enkele keuring door."

2) Beter slapen

Heel veel mensen slapen slecht en vinden dat al jaren normaal. Slecht slapen maakt je niet alleen moe, maar zorgt ook vaak voor een bijna onhoudbare trek in (te) veel eten, snoepen en ook nog eens geen zin om te bewegen. Door een slechte nachtrust kun je mentaal en fysiek niet goed herstellen. Dit zorgt er onder andere voor dat je niet goed vet kunt verbranden en spieren op kunt bouwen. Dan zijn die uurtjes sporten, waar je jezelf met veel moeite heen hebt gesleept, ook nog eens voor niets geweest. Win-win dus op ieder gebied, wanneer je niet drinkt.

3) Tijdelijk langer of helemaal stoppen het meest effectief

Je kent het wel - van jezelf of anders zeker van de mensen om je heen - regels maken omtrent alcoholgebruik, bijvoorbeeld: 'we drinken alleen in het weekend'. Het gekke is dat we dat heel normaal vinden. Terwijl het natuurlijk simpel is, wanneer je regels moet maken dan heeft het middel al veel meer macht over je dan dat je misschien onder ogen wilt zien. Omdat de meesten van ons toch zwichten voor onze eigen zin in een drankje, of de druk van de omgeving, is ‘helemaal niks’ voor een langere periode niet alleen het beste maar ook het makkelijkste.