Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 24 september 2017

Pantotheenzuur: vitamine B5

Zorgt voor energie

Er zijn acht verschillende soorten B-vitamines die samen het vitamine B-complex vormen. Eén van deze acht is vitamine B5, ook wel pantotheenzuur genoemd. Pantotheenzuur is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten.

Vitamine B5 is dus één van de acht vitamines die samen het vitamine B-complex vormen. De andere zeven zijn: vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6, vitamine B8, vitamine B11 en vitamine B12. Pantotheenzuur zit in vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, melk en melkproducten, groenten en fruit.

Tekort

Omdat vitamine B5 in veel voedingsmiddelen zit, komt een tekort haast niet voor. Alleen bij ernstige ondervoeding treedt een tekort aan vitamine B5 op. Een langdurig en ernstig tekort aan pantotheenzuur kan het 'burning feet syndroom' - pijnlijke en branderige voeten - veroorzaken.

Teveel

Ook een overdosering van vitamine B5 is zeldzaam. Bij zeer hoge doseringen van tientallen grammen per dag - wel 2000 keer de hoeveelheid die je op een dag nodig hebt - kan diarree ontstaan.

Hoeveel heb je er van nodig?

Voor vitamine B5 is er geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld. Als er geen ADH bepaald kan worden schat men een Adequate Inneming (AI). De Adequate Inneming (AI) vitamine B5 voor volwassen mannen en vrouwen (19-50 jaar) is vastgesteld op 5 milligram.In de tabel hieronder vind je de aanbevolen hoeveelheden voor verschillende groepen.

Categorie / leeftijd Milligram per dag
Mannen / jongens  
0 - 12 maanden 2
1 - 3 jaar 2
4 - 8 jaar 3
9 - 13 jaar 14
14 jaar en ouder 5
   
Vrouwen / meisjes  
0 - 12 maanden 2
1 - 3 jaar 2
4 - 8 jaar 3
9 - 13 jaar 14
14 jaar en ouder 5
Tijdens zwangerschap 5
Tijdens borstvoeding geven 7

 

Bron(nen):