Voorkom een vitaminetekort tijdens het afvallen

Appel, dieet, vitamine
Getty Images

Afvallen lukt helaas niet door een paar dagen minder te eten en een te streng dieet is gedoemd te mislukken. De truc is: minder calorieën, maar wel zorgen voor alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Zodat je bijvoorbeeld geen vitaminetekort oploopt. Eet dus niet te eenzijdig!

Koolhydraten, eiwitten en vetten leveren energie, ze zijn de brandstof voor je lichaam. Je energiebehoefte hangt af van verschillende factoren: leeftijd, geslacht, gewicht, de hoeveelheid beweging en de intensiteit en duur hiervan.[ITEMADVERTORIAL]

Energiebehoefte

De energiebehoefte voor volwassen vrouwen met zittend werk en weinig beweging in hun vrije tijd ligt rond de 2000 kcal (8400 kJ). Voor volwassen mannen met hetzelfde bewegingspatroon is deze behoefte ongeveer 2500 kcal (10500 kJ).

Een calorie is geen voedingsstof, het is een manier om de energiewaarde van voedingsmiddelen weer te geven. Meestal spreken we over kcal (kilocalorieën, 1000 calorieën) of over kilojoules (KJ), een andere manier om de energie uit te drukken.

Tekort aan voedingsstoffen

Als je voldoende en gevarieerd eet, dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen. Eet je minder, bijvoorbeeld omdat je aan het lijnen bent, dan ontstaat er een tekort. Dat tekort aan koolhydraten, eiwitten en vetten zorgt dat je afvalt; je gaat dan je (vet)reserves aanspreken. Maar een tekort aan voedingsstoffen, zoals vitamines moet je zien te voorkomen.

Wanneer je je tijdens het lijnen houdt aan het schema met de aanbevolen hoeveelheden voor voedingsmiddelen en hiervan de magerste vorm kiest, zul je op minder calorieën uitkomen dan de energiebehoefte, maar nog wel voldoende vitamines binnenkrijgen.

Gezond en gevarieerd

Veel diëten bevatten veel minder brood en soms minder zuivel en fruit dan je eigenlijk nodig hebt. Vooral bruin en volkoren brood is een belangrijke leverancier van met name vitamine B1, B6 en foliumzuur (vitamine B11), ijzer en jodium. Brood schrappen uit het menu kan daarom leiden tot een tekort aan deze voedingsstoffen.

Algemeen blijft gelden: ga niet te streng op dieet. De kans dat je het dan volhoudt, is klein en de kans op vitaminetekorten neemt toe. En welk dieet je ook volgt, probeer altijd gezond en gevarieerd te blijven eten.

Bij een (langdurig) dieet, waarbij je de aanbevolen hoeveelheden voor voedingsmiddelen niet haalt, is een voedingssupplement het overwegen waard.

Auteur 
  • Suzan Tuinier
Bron 
  • Vitamine Informatie Bureau