Boekrecensie: Good Food in 20 minuten

Gezond zonder gedoe

Salade
Wij zijn Kees

Wil jij graag gezond eten, maar grijp je door tijdgebrek toch weer snel naar kant-en-klare maaltijden of snacks? Zonde, want met een goede voorbereiding hoeft gezond leven echt niet zo veel tijd te kosten. Laurianne Ruhé laat dat zien in het boek 'Good Food in 20 minuten'.

Voedingscoach Laurianne Ruhé ontdekte de positieve effecten van gezonde voeding na een flinke burn-out. Haar ervaringen en opgedane kennis verwerkte ze in haar eerste boek Good Food. Word in 1 maand de beste versie van jezelf', maar ondanks haar gezonde leefstijl en alle kennis merkte ze dat tijd nog wel eens een belemmerende factor vormt.

Ruhé snapt als geen ander dat gezond eten, wanneer je geen tijd hebt, soms niet te doen is. Zo is het idee voor Good Food in 20 minuten ontstaan. Na het lezen van het boek hoopt ze dat jij in staat bent om je tijd in de keuken te minimaliseren of dat je wat van de tips uit het boek kunt gebruiken. Tijd hebben om te doen wat je leuk vindt, geeft energie, maar een gezonde leefstijl geeft je nóg meer energie. Je energiecurve zou volgens de auteur een rechte lijn moeten zijn. Stabiel over de dag verspreid. En dat kun je volgens haar doen met eten. 

Energieke leefstijl

In het boek vind je allerlei tips voor een energiegevende leefstijl. Het zijn allemaal kleine stapjes: kleine veranderingen die je gemakkelijk kunt toepassen in je dagelijks leven. Ruhé heeft ook een aantal oefeningen voor je waarmee je inzicht kunt krijgen in je eigen leefstijl en hoe je met energie omgaat. Zo kun je je eigen patronen gaan herkennen en daar ook op acteren. 

  • 80 procent van wat je eet komt uit zo min mogelijk bewerkte voeding (puur natuurlijk, dus geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen) zodat je de afvalstoffen in je lichaam tot een minimum beperkt. 
  • Geen moeilijk verteerbare producten dus zoveel mogelijk lactose- en glutenvrij. 
  • Geen genetisch gemanipuleerde producten. 
  • Geen snelle suikers. 

Genieten is volgens Ruhé wel een heel belangrijk onderdeel van gezond leven en in balans blijven. "Je lichaam (en jij waarschijnlijk ook) heeft het af en toe nodig om even buiten de lijntjes te kleuren. Dit geeft ook weer ontspanning en is gezond. Je lichaam af en toe flink aanzwengelen door iets minder gezond te eten is ook niet zo erg; zo worden jij en je lijf niet lui."

Fijne recepten

In Good Food in 20 minuten vind je dus behoorlijk wat achtergrondinformatie. Zowel over de GoodFood-methode als over over tijd besparen in de keuken. Het grootste deel van het boek bestaat gelukkig uit fijne recepten. Juist deze praktische inspiratie is voor veel mensen heel welkom. De recepten zijn onderverdeeld in drie moeilijkheidsniveaus, maar zelfs de chefrecepten zijn goed te doen. 

De indeling van het boek is leuk, niet zo standaard. De hoofdstukken zijn gebaseerd op moeilijke momenten. Wat eet je bijvoorbeeld als je gesport hebt? Wat is geschikt voor kantoor? En hoe houd je een feestje GoodFood-proof? 

Vrolijk boek

Dankzij smakelijk fotowerk, een vrolijke opmaak en tips door het hele boek verspreid, krijg je echt het gevoel dat gezond eten niet zo moeilijk hoeft te zijn. Ruhé geeft allerlei handvatten en de recepten zijn gemakkelijk, origineel en lekker. Of je nu echt volgens de GoodFood-methode wilt gaan eten of gewoon op zoek bent naar een nieuwe dosis gezonde inspiratie Good Food in 20 minuten zal niet misstaan in je boekenkast. Of beter nog in je keuken: want je zult er veel uit gaan bereiden. 

Getty Images
Laurianne Ruhé is voedingscoach. Eerder verscheen van haar: Good Food. Word in 1 maand de beste versie van jezelf. Met haar bedrijf GoodFood-transition richt ze zich op de positieve verandering die Good Food voor mens en maatschappij kan betekenen. Haar belangrijkste boodschap: dat het niet moeilijk hoeft te zijn om gezonde voeding blijvend in je dagelijkse leven te integreren. 1 verandering per dag is tenslotte al snel 365 veranderingen per jaar. 

Zou jij graag al aan de slag gaan met de recepten uit Good Food in 20 minuten? Dan hebben we goed nieuws, want we mogen drie recepten met je delen:

Receptfoto's: Wij zijn kees