zondag, 15 december 2019

De pH-waarde van boter, kaas en eieren

Wat is de pH van zuivel en zuivelproducten?

Onze voeding kent verschillende zuurtegraden; de zogenoemde pH-waarde van het eten. Maar welke voedingsmiddelen zijn nu eigenlijk zuur en welke basisch? Een overzicht van de pH-waarden in melk, boter, kaas en eieren.

Volgens onder andere het alkalisch dieet reageert ons lichaam anders op voedsel met verschillende zuurtegraden. Het gaat daarbij om de zogenoemde pH-waarde, die aangeeft wat de activiteit van waterstofionen is in een waterige oplossing. Hoe lager de waarde, hoe zuurder de oplossing. Een waarde van 7 is neutraal, van 0-6 zuur, van 8-14 basisch of alkalisch.

Overzicht

Hieronder zijn de gemiddelde waarden weergegeven van de zuurgraad (pH) van een aantal veel gegeten zuivelproducten.

Zuivelproducten pH-waarde
Boter 6.1 - 6.4
Kaas, Camembert 7.4
Kaas, Cheddar 5.9
Kaas, Cottage 5.0
Kaas, Edammer 5.4
Kaas, Roquefort 5.5 - 5.9
Kaas, Roomkaas 4.9
Kaas, Zwitserse Gruyère 5.1 - 6.6
Melk 6.3 - 8.5
Melk, volle 4.5
Slagroom 6.5
Yoghurt, acidophilus 4.0

 

Eieren pH -waarde
Ei 7.1 - 7.9
Ei, dooier 6.4
Eiwit 6.5 - 7.5

 

Bron(nen):