Wat is de pH van zuivel en zuivelproducten?
Getty Images
      
  Onze voeding kent verschillende zuurtegraden; de zogenoemde pH-waarde van het eten. Maar welke voedingsmiddelen zijn nu eigenlijk zuur en welke basisch? Een overzicht van de pH-waarden in melk, boter, kaas en eieren.
Volgens onder andere het alkalisch dieet reageert ons lichaam anders op voedsel met verschillende zuurtegraden. Het gaat daarbij om de zogenoemde pH-waarde, die aangeeft wat de activiteit van waterstofionen is in een waterige oplossing. Hoe lager de waarde, hoe zuurder de oplossing. Een waarde van 7 is neutraal, van 0-6 zuur, van 8-14 basisch of alkalisch.
Overzicht
Hieronder zijn de gemiddelde waarden weergegeven van de zuurgraad (pH) van een aantal veel gegeten zuivelproducten.
| Zuivelproducten | pH-waarde | 
| Boter | 6.1 - 6.4 | 
| Kaas, Camembert | 7.4 | 
| Kaas, Cheddar | 5.9 | 
| Kaas, Cottage | 5.0 | 
| Kaas, Edammer | 5.4 | 
| Kaas, Roquefort | 5.5 - 5.9 | 
| Kaas, Roomkaas | 4.9 | 
| Kaas, Zwitserse Gruyère | 5.1 - 6.6 | 
| Melk | 6.3 - 8.5 | 
| Melk, volle | 4.5 | 
| Slagroom | 6.5 | 
| Yoghurt, acidophilus | 4.0 | 
| Eieren | pH -waarde | 
| Ei | 7.1 - 7.9 | 
| Ei, dooier | 6.4 | 
| Eiwit | 6.5 - 7.5 | 
    Bron 
          
  - Wageningen University
 - Food-Info