Deze 8 verrassende etenswaren kun je invriezen

Invriezen: lekker, gezond en duurzaam

groente-fruit-invriezen
Getty Images

Avocado's, bananen, noten: soms heb je er te veel van over en heb je geen idee wat je ermee moet. Gelukkig kun je deze en nog meer verrassende etenswaren gewoon invriezen. Handig!

1. Avocado's

Hier word je heel blij van: je kunt avocado's maximaal vier maanden in de vriezer bewaren, zonder dat ze textuur of smaak verliezen. Dan moet je het alleen wel op deze manier doen:

  • Snijd de avocado's door de helft en haal de pit eruit met een mes of lepel.
  • Bewaar ze in een vacuüm (diepvries)zakje.
  • Doe ze in de vriezer.

Wil je er eentje eten? Leg 'm dan met de lichtgroene, gesneden kant op keukenpapier, zodat het papier het vocht van de avocado - dat tijdens het ontdooien ontstaat - kan opnemen.

2. Hummus

Als je je eigen hummus maakt, dan kun je deze gewoon invriezen. Giet er dan wel even een laagje olijfolie overheen. Tip: maak meteen grote porties en bewaar je zelfgemaakte hummus in een goed afgesloten diepvriesbakje.

3. Bananen

Je vriest bananen - zonder schil - heel makkelijk in door ze apart in diepvrieszakjes te bewaren. Let op: doe de bananen wel echt apart in zakjes, anders vriezen ze aan elkaar vast. Wil je bevroren banaan gebruiken voor smoothies? Maak er dan eerst plakjes van, voordat je ze in de vriezer doet. 

4. Kaas

Jonge en oude kazen kun je invriezen, maar dan kun je ze wel het beste van tevoren raspen. Een heel blok kan namelijk korrelig worden bij het ontdooien. Ideaal als je kaas overhebt en je ermee wilt koken. 

5. Eieren

Eieren invriezen? Ja, dat kan, maar je moet ze dan wel eerst klutsen en in een ijsblokjesvorm gieten. Als je wat peper en zout toevoegt, voorkom je dat je ei gaat scheiden. 

6. Kruiden

Een bekend probleem: je hebt allemaal verse kruiden gekocht voor je maaltijd, maar je gebruikt niet alles. Zonde! Gelukkig kun je kruiden ook invriezen. Snijd alles fijn en doe het in een ijsblokjesvorm. Doe er alleen nog wat water of olijfolie overheen. Heb je de volgende keer kruiden nodig? Dan hoef je niet te wachten tot de ijsklontjes ontdooid zijn - doe ze gewoon direct in de pan. 

7. Noten

Heb je verse noten gekocht? Dan wil je dat ze het liefst zo lang mogelijk hun smaak behouden. Doe de noten in een zakje en dan kun je ze tot wel twee jaar bewaren in je vriezer.

8. Citroen

Citroen kun je ook in de vriezer bewaren. Snijd meerdere schijfjes en je hebt elke dag een schijfje om je glaasje water mee op te frissen. Lekker! Dit geldt trouwens ook voor andere citrusvruchten, zoals limoen, sinaasappel en grapefruit. Zo wordt water drinken wel heel makkelijk. 

Auteur 
  • Aukeline van Dorp