Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 29 juni 2017

Feiten en fabels over biologisch eten

Is biologisch eten gezonder?

Biologisch is populair. Hoog tijd dus om de feiten en fabels over biologisch eten en gezondheid op een rij te zetten.

1. Biologisch is gezonder

Waar en niet waar. Als je naar de lange termijn kijkt, lijkt dit onbetwist. Immers, een gezonde planeet, daar hebben we allemaal baat bij. Maar directe winst voor je lijf, dat is wat anders. Er zijn meer dan 100 grote studies gedaan en daaruit blijkt dat er in elk geval geen groot verschil is tussen biologisch en normaal voedsel. Voor mooie ontdekkingen, zoals dat je van biologisch eten een beter immuunsysteem krijgt, is maar amper bewijs.

2. Een koe die graast, levert gezondere melk

Waar. Het blijkt dat een koe die lekker in de wei graast, melk geeft met minder verzadigd vet en meer omega-3, CLA vetzuren, vitamine-E en bètacaroteen. Goed dus voor koe en mens. Maar, niet alleen biologische koeien eten gras. 80 procent van de Nederlandse koeien komt meer dan 120 dagen buiten. Voor biologische koeien is dit een eis, daarbij is het dus 100 procent. Overigens is de melk van álle koeien in de winter minder gezond dan in de zomer, want dan staan ook biologische koeien meer binnen.

3. Een dier dat biologisch eet, levert een gezonder product op

Niet waar. Er wordt veel geëxperimenteerd met voer, omdat dit veel invloed heeft op de gezondheid van dieren en mogelijk dus ook op het uiteindelijke product. De kans bestaat dus dat in de toekomst ook diervoeders ontwikkeld worden die echt gezondere producten opleveren. Nu is dit nog niet bewezen voor biologisch voer. Soms geldt zelfs het tegendeel, bijvoorbeeld bij kippen met vrije uitloop naar buiten. Eieren van deze kippen kunnen meer dioxines bevatten. De sector probeert de hoeveelheid dioxines zo laag mogelijk te houden.

4. In biologische producten zoals chips zit minder acrylamide

Soms waar. In bewerkte aardappelproducten, zoals chips en frites, zit acrylamide. Deze stof is bij proefdieren kankerverwekkend gebleken. Bij mensen geldt dit volgens wetenschappers waarschijnlijk ook. Er zijn biologische producenten die echt ingezet hebben op een lager acrylamidegehalte, maar dat geldt ook voor sommige gewone producenten. Bij een test van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in 2007 bleek er geen groot verschil te zijn tussen biologische producten en gewone producten. Op andere fronten scoren biologische frites en chips vaak wel goed. Bij de ontwikkeling heeft de producent dan niet alleen op het milieu, maar ook op de gezondheid gelet. Er zitten dan minder calorieën en verzadigd vet in dan in doorsnee producten

5. Biologische groente en fruit zijn niet giftig

Waar. Maar, dat geldt volgens het VWA ook voor gewone groente. Er zijn strenge normen voor de resten van bestrijdingsmiddelen die op de groente en fruit mogen zitten. Toch gaat het af en toe mis. Helaas kan dit ook bij een biologisch product gebeuren, omdat niet alle (bacteriële) bestrijdingsmiddelen in die sector verboden zijn. Toch worden bij biologische producten nauwelijks overschrijdingen gevonden. Biologische groente en fruit zouden volgens bepaalde onderzoeken wel wat meer gezonde stoffen, zoals antioxidanten bevatten, maar ook dit is weerlegd door ander onderzoek. Vitaminegehaltes hangen veel meer samen met of een product snel van het land in je kar belandt, in welk seizoen je het koopt, etcetera.

6. Door biologisch te eten, voel je je beter

Misschien waar. Vaak koop je biologische producten ook voor het goede gevoel. De onderzoeken richten zich tot nu toe heel erg op de producten. Zijn bepaalde stoffen op te sporen, wat zijn de verschillen? Op dit moment wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Voel je je beter als je biologisch eet? Had je klachten die verminderd zijn nadat je overstapte? Er zijn mensen die hun allergieën zagen verminderen of die zich fitter voelden. Bovendien geldt voor fans van biologisch misschien wel hetzelfde als voor vegetariërs. Vegetariërs blijken uit onderzoek vaak gezonder te eten dan vleeseters. Dit komt volgens sommige wetenschappers vooral omdat zij bewuster kopen, koken en eten. Daar heeft je lijf altijd wat aan. 

Reactie toevoegen

27 Comments

Door Rianne Maas (niet gecontroleerd) op za, 04/08/2017 - 16:56

Op een zogenoemde zorgcentrum waar ik als medewerker ben, zeggen ze dat ze biologisch eten. Maar persoonlijk twijfel ik of het bij hun biologisch is of niet. Bij iedere pauze is er altijd koekjes uit fabriekspakken en/of grote koeken van de warme bakker. Ook op tafel gewone zoet beleg en gewone kaas welke ze in een gewone supermarkt kopen. Het brood komt wel van de warme bakker in plaats van fabrieksbrood. Als je niet goed oplet eet je dan enorme grote hoeveelheden suikers welke niet zo goed zijn voor de mens. Het enige biologische is de groente in de soep die wel uit eigen moestuin komen en niet chemisch bewerkt zijn. Want de rest komt echt niet van biologische winkel zoals eko plaza of van een biologische afdeling uit de supermarkt.

Door Ano (niet gecontroleerd) op zo, 03/12/2017 - 19:30

Als niet biologische producten niet gezond zijn waarom verkopen ze dan in heel nederland die voedsels? Ik neem aan dat ze heus wel getest hebben of het gevaar levert nu of in de toekomst of ze hechten geen waarde aan de mensen gezondheid omdat ze geld willen verdienen? Ik begrijp er niks meer van !

Door Wendy (niet gecontroleerd) op zo, 02/12/2017 - 12:48

Waar haal jij je informatie vandaan. Je schreeuwt maar wat dingen. Voor al dat het niet waar is maar echt argumenten die kom ik niet bij je tegen.

Door Stein (niet gecontroleerd) op ma, 01/09/2017 - 21:40

Wie heeft dit geschreven en op welke basis? Hormonen in vlees voor snellere groei dus slachting is algemeen bekend. Daarnaast is het zij aan zij staan niet gezond en dus heeft dit effect op vlees naast de ontstekingsremmers die worden gegeven. Incompleet stuk

Door Astrid (niet gecontroleerd) op di, 12/20/2016 - 09:00

Met al dat gerotzooi is doordacht voeren wel gezonder, de kans bestaat niet dat het voer beter wordt er komt steeds mee genetisch gemanipuleerde rotzooi en de enige die niet overgeënt worden met antibiotica zijn biologische dieren, buiten om dat staan die koeien bij een goed biologische boer navenant niet binnen. Voortaan beter je bronnen nakijken.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 10/18/2016 - 12:42

Een plofkip kan volgens mij gewoon biologisch zijn (al is dat waarschijnlijk niet zo). Dierenwelzijn staat helemaal los van 'biologisch'.

Door Rinus (niet gecontroleerd) op za, 05/21/2016 - 10:17

in biologische groenten en fruit zit gemiddeld 70 % vitamine, en niet bio met pesticiden zit maar 10% gemiddeld. dua u mag kiezen!

Door Sil (niet gecontroleerd) op vr, 03/25/2016 - 18:55

Bij de teelt van biologische aardappelen wordt koper gebruikt. Dit is toegestaan voor de biologische landbouw, terwijl het in de gangbare landbouw al tientallen jaren verboden is. Het is namelijk ontzettend giftig. Het is een natuurlijk middel net als beendermeel (gemaakt van de botten van dode dieren) en daarom is het voor de biologische landbouw toegestaan. Het kan ook 'in' de knol terechtkomen. Bij de bestrijdingsmiddelen voor de gangbare landbouw kan dit niet meer. Die middelen zijn verboden. Tevens wordt voor het doodmaken van het gewas een brander gebruikt die door de gewassen rijd en daar komt heel veel rook vanaf. Dit is ontzettend milieu-onvriendelijk. Bij de gangbare landbouw wordt het loof mechanisch geklapt. Het is al bewezen dat gangbare landbouw duurzamer is dan biologische landbouw. Gangbare geteelde aardappelen zijn gezonder dan biologisch geteelde aardappelen.

Door Sil (niet gecontroleerd) op vr, 03/25/2016 - 18:52

Bij de teelt van biologische aardappelen wordt koper gebruikt. Dit is toegestaan voor de biologische landbouw, terwijl het in de gangbare landbouw al tientallen jaren verboden is. Het is namelijk ontzettend giftig. Het is een natuurlijk middel net als beendermeel (gemaakt van de botten van dode dieren) en daarom is het voor de biologische landbouw toegestaan. Het kan ook 'in' de knol terechtkomen. Bij de bestrijdingsmiddelen voor de gangbare landbouw kan dit niet meer. Die middelen zijn verboden. Tevens wordt voor het doodmaken van het gewas een brander gebruikt die door de gewassen rijd en daar komt heel veel rook vanaf. Dit is ontzettend milieu-onvriendelijk. Bij de gangbare landbouw wordt het loof mechanisch geklapt. Het is al bewezen dat gangbare landbouw duurzamer is dan biologische landbouw. Gangbare geteelde aardappelen zijn gezonder dan biologisch geteelde aardappelen.

Door Sil (niet gecontroleerd) op vr, 03/25/2016 - 18:50

Bij de teelt van biologische aardappelen wordt koper gebruikt. Dit is toegestaan voor de biologische landbouw, terwijl het in de gangbare landbouw al tientallen jaren verboden is. Het is namelijk ontzettend giftig. Het is een natuurlijk middel net als beendermeel (gemaakt van de botten van dode dieren) en daarom is het voor de biologische landbouw toegestaan. Het kan ook 'in' de knol terechtkomen. Bij de bestrijdingsmiddelen voor de gangbare landbouw kan dit niet meer. Die middelen zijn verboden. Tevens wordt voor het doodmaken van het gewas een brander gebruikt die door de gewassen rijd en daar komt heel veel rook vanaf. Dit is ontzettend milieu-onvriendelijk. Bij de gangbare landbouw wordt het loof mechanisch geklapt. Het is al bewezen dat gangbare landbouw duurzamer is dan biologische landbouw. Gangbare geteelde aardappelen zijn gezonder dan biologisch geteelde aardappelen.