Fipronil: kan het ook in kippenvlees zitten?

Hoe veilig is een stukje kip

Getty Images

De 'gifeieren' met de verboden insecticide fipronil waren volop in het nieuws, maar hoe zit het eigenlijk met de kippen zelf? Kan er ook fipronil in je stukje kip voorkomen?

Hoe zit het ook alweer met de fipronil in eieren?

Leghennen, kippen die worden gehouden voor de productie van eieren, kunnen last krijgen van bloedluis oftewel vogelmijt. In juli kwam aan het licht dat sommige boeren bestrijdingsmiddelen tegen deze bloedluizen hebben gebruikt die fipronil bevatten. En dat mag niet, want deze stof is matig toxisch voor mensen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht welke eieren mogelijk te veel fipronil bevatten en waarschuwde deze eieren niet op te eten.

En kip dan?

Tot nu toe ging alle aandacht uit naar de besmette eieren, maar hoe zit het met kip? De kans op problemen met kip die bestemd is voor consumptie is veel kleiner.

Leghennen worden wel gegeten, maar bijna nooit als kipfilet of kippenbout. Door de verwerking in de levensmiddelenindustrie is de hoeveelheid fipronil die er bij consumptie in zit waarschijnlijk klein.

Kippen die gefokt worden voor hun vlees (zogenaamde vleeskuikens) leven meestal maar 6 tot 10 weken. Na de slacht reinigen de boeren hun stallen. Hierdoor heeft de vleeskippenindustrie weinig last van bloedluis. 

Toch onderzoek

De NVWA gaat wel onderzoek doen naar fipronil in kippenvlees, maar alleen bij bedrijven waar zowel vleeskuikens als leghennen leven.

Gevaar voor je gezondheid?

Kippenvlees dat fipronil bevat, levert geen gevaar op voor de gezondheid van mensen, verwacht toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht. "In vlees hoopt fipronil zich minder op dan in eieren", zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Bron 
  • Algemeen Dagblad
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit