Hoe kun je aankomen?

Getty Images

Mijn BMI is van 20 naar 17 gezakt. Ik denk dat stress de oorzaak is. Kun je mij helpen aan een voedingschema zodat ik weer aankom? Elke ochtend vier tot zes sneetjes brood nuttigen - zoals sommige websites adviseren - is voor mij heel zwaar.

Sheryn

Anita Mulderij, voedingsdeskundige

De BMI is geen nauwkeurige manier om de gezondheid van je gewicht mee te meten. Deze is ooit bedacht om overgewicht in grote populaties mee vast te kunnen stellen. Maar bij de gezondheid van je gewicht komt meer kijken dan alleen je lengte en je gewicht. Daarom kun je je daar beter niet door laten leiden. Als je je zorgen maakt om je BMI raad ik je aan om bij een sportschool of diëtiste op een speciale weegschaal te gaan die je meer inzicht kan geven over de gezondheid van je gewicht. De verdeling van het vet over je lichaam kan ook heel belangrijk zijn voor je gezondheid.

Stress

Omdat je aangeeft dat je door stress veel afgevallen bent, is het belangrijk dat je je lichaam weer in balans gaat brengen. Dit kun je doen door te eten op een zo natuurlijk mogelijke manier. Probeer bewerkte voedingsmiddelen en suikers te vermijden. Eet de volgende voedingsmiddelen: vlees, vis, ei, noten, oliën, zaden, pitten, groenten en fruit. Ook kun je koolhydraten eten in de vorm van quinoa, zoete aardappel en havermout. Drink daarbij ook elke dag minimaal 2 liter water.

Als ontbijt kun je bijvoorbeeld een omelet met groenten eten, een schaaltje havermout met fruit of een groene smoothie. Als lunch een goed gevulde salade met bijvoorbeeld quinoa en noten. En als avondmaaltijd vlees of vis met groenten en zoete aardappel. Tussendoor kun je bijvoorbeeld rauwe groenten, fruit, noten, rozijnen of dadels eten. Zorg daarnaast voor voldoende beweging (minimaal een half uur per dag), slaap (8 uur per nacht) en probeer elke dag genoeg te ontspannen.

Energie

Probeer goed naar je lichaam te luisteren en te eten als je lichaam aangeeft dat het energie nodig heeft. Als je op deze manier gaat eten, zal je lichaam vanzelf naar zijn natuurlijke gewicht gaan. Sta elke dag even stil bij hoe je je voelt. Hoeveel energie heb je? Hoe is je stoelgang? Hoe is je humeur? Hou dit goed in de gaten. Als dit allemaal goed zit, dan moet je er op vertrouwen dat je langzaam naar je natuurlijke gewicht gaat. Voel je je niet goed en merk je dat je nog meer gaat afvallen dan adviseer ik je om even contact op te nemen met je huisarts.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij jasperalblas.nl. Ze helpt mensen op een zo natuurlijk mogelijke wijze afvallen door hen te begeleiden bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. Je kunt haar vragen stellen over overgewicht en afvallen.