Is chocolade gezond?

Het effect van dagelijks een stukje chocola

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is chocolade gezond?

Met regelmaat zie je berichten langskomen over de positieve effecten van het eten van een stukje chocola. Zo zou pure chocolade de bloeddruk verlagen, goed zijn voor je hart, een positief effect hebben op de darmen en het humeur én zelfs rimpels kunnen voorkomen. Redenen genoeg om dagelijks lekker te genieten van een heerlijk hapje chocola, toch?

Flavanolen

Zo eenvoudig is het - helaas - niet. Allereerst gaat het in deze onderzoeken bijna altijd over hele pure chocolade: chocolade met een cacao percentage van minstens 85 procent. De cacao die in de chocolade zit, is dat wat het positieve effect heeft op de gezondheid. Want in cacao, en dus ook in chocolade, zitten zogeheten flavanolen. Flavanolen zijn antioxidanten en deze kunnen helpen tegen beschadigingen aan cellen en weefsels.

Verzadigd vet

De meeste repen die in de supermarkt liggen bevatten veel minder cacao en dus flavanolen. Daarnaast bevatten deze repen ook nog eens veel verzadigd vet, suiker en dus calorieën. Niet zo gezond dus... Witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacaopoeder en dus ook geen flavanolen. Hoeveel flavanolen pure chocolade bevat hangt af van verschillende factoren: het soort cacaoboom, de regio waar de boom groeit, de weersomstandigheden tijdens de groei, het moment van oogsten en hoe lang het opgeslagen wordt. Ook tijdens het branden van de cacaobonen en het maken van de chocolade gaat een deel van de flavanolen verloren.

Om een positief effect op de gezondheid te hebben, zou je dagelijks meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao moeten nuttigen. Dit komt neer op 10 gram pure chocolade met een hoog gehalte aan flavanolen. Deze hoeveelheid zit niet in een reep uit de supermarkt. Kortom: chocolade is dus niet zo gezond als vaak gedacht wordt.

Heb je ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Darmgezondheid.nl
  • ScienceDirect