maandag, 27 september 2021

Koffiedrinken zit in je genen

BAARN - Hoeveel koffie je kunt drinken hangt af van de mate waarin je lever de cafeïne kan verwerken. Je genen bepalen dit afbreekproces. Ook koffieverslaving heeft een genetische oorzaak. Dezelfde genen zijn van invloed op aandoeningen als een hoge bloeddruk en de ziekte van Parkinson.

Koffieverslaving is een milde verslaving. Je verlangt ’s ochtends naar een kopje koffie. Als je je vaste dosis overslaat krijg je ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn. Daarmee staat koffieverslaving model voor ernstigere verslavingen, zoals die aan morfine en cocaïne. 

Eiwitten bepalend
De lever ziet koffie als een potentieel giftige lichaamsvreemde stof. Daarom maakt de lever verschillende eiwitten aan om onder meer de cafeïne te verwerken. Deze eiwitten bepalen de hoeveelheid koffie die je kunt verwerken en dus drinken.

Genetische oorzaak
Onderzoekers van het Erasmus MC onderzochten meer dan 18000 personen. Ze ontdekten dat genen bepalen in hoeverre je lever met de omzetting van cafeïne kan omgaan. Daarnaast vonden ze dat een gen de consumptie van koffie veroorzaakt. Hetzelfde gen speelt ook een rol in andere verslavingen, zoals aan morfine, amfetamine en cocaïne.

Voorkomen Parkinson
De genen die betrokken zijn bij de koffieverwerking blijken ook te maken hebben met het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Koffiedrinken lijkt je te beschermen tegen deze aandoening. Zorgt de koffie ervoor dat je geen Parkinson krijgt? Of spelen de genen die bepalen dat je veel of weinig koffiedrinkt een rol bij de ontwikkeling van Parkinson? Wat het verband is, moet nader onderzocht worden.

Bron(nen):