zondag, 29 mei 2022

Win 5 x een Maille-pakket

Mosterd: veelzijdiger dan je denkt

Door toevoeging van de juiste smaken, wordt elk gerecht nog lekkerder. Dat is de overtuiging van Maille, bekend van de heerlijke mosterd. Want mosterd geeft een intrigerende tinteling aan alle recepten. Voeg het bijvoorbeeld eens toe aan een klassieke pesto of aan de gepofte aardappelen. Je zult verbaasd staan van het effect. En dat kan je nu zelf proberen, want wij mogen vijf Maille-pakketten weggeven.

Wij mensen zijn gewoontedieren. En dat betekent dat we vaak niet verder komen dan een simpele lik mosterd op een boterham met kaas of worst. Erg lekker natuurlijk, maar er kan zoveel meer met een goede mosterd. En wie goede mosterd zegt, zegt Maille. Maille mosterd is genoemd naar Antoine Maille die in 1747 zijn winkel aan de Rue Saint-Andre-des-Arts in Parijs opende. In korte tijd maakte hij naam met zijn mosterd en azijn. Hij werd leverancier van de koning van Frankrijk en de keizers in Oostenrijk en Hongarije, en later zelfs van Catharina II van Rusland. Maille produceert nog steeds de beste kwaliteit mosterd volgens het traditionele recept. In de boetiek in Parijs worden maar liefst 84 unieke mosterdvarianten en 120 verschillende soorten azijn verkocht.

Al die mosterdsoorten hebben één ding gemeen: ze bevatten witte wijn of witte wijn azijn. Het productieproces hangt vervolgens samen met het eindproduct. Voor een Dijon mosterd worden de mosterdzaadjes bijvoorbeeld gesneden en niet gebroken. Hierdoor ontstaat er een fijne structuur. De 'Maîtres Moutardiers' (Master Mosterd-Makers) en 'Maîtres Vinaigriers' (Master Azijn Makers) zijn hierbij de experts die blijven innoveren en verrassen. Veel combinaties zoals met mango, rode bessen, tarragon of congnac zijn onverwacht lekker. Dit laat ook het versterkende effect van zo'n lepeltje mosterd zien.

Inspiratie opdoen?

Wij selecteerden vier verrassende recepten met mosterd én geven een ezelsbruggetje voor een goede dressing. Voor nóg meer inspiratie volg je Maille op Instagram.

Home made dressing

Mosterd is de ideale basis voor een marinade en wordt ook veel gebruikt als snacksaus. Daarnaast is het een ideaal ingrediënt om te gebruiken voor een dressing. Maak je eigen dressing met het volgende handige ezelsbruggetje: de verhouding voor het maken van jouw eigen dressing is: 3-2-1

- 3 delen olie
- 2 delen azijn
- 1 deel mosterd

  • Start met een olie. Kies voor een olie met neutrale of milde smaak.
  • Kies een azijn; de mogelijkheden zijn eindeloos, bijvoorbeeld witte of rode wijnazijn, balsamico-azijn, rijstazijn etc.
  • Voeg een mosterd toe. Ga voor een krachtige Dijonmosterd of probeer eens de dijonnaise voor een mildere variant.
  • Voeg eventueel kruiden naar smaak toe.
  • Goed schudden voor gebruik.

Voeg ook eens mosterd toe aan bakrecepten, zoals in een worteltaart of in een chocoladetoetje. Ook bij het inmaken van voeding, in sauzen (mosterdsaus voor bij de vis!), in soepen versterkt een kleine lepel mosterd alle smaken op een hele fijne manier. Maille heeft zelfs een eigen mosterdsommelier, die onder andere de lekkerste cocktails met mosterd maakt! Behoorlijk veelzijdig dus, die mosterd.

Winnen?

Wij mogen vijf Maille pakketten weggeven, zodat je zelf kunt ervaren hoe het toevoegen van een klein beetje goede mosterd een gerecht tot leven brengt. Dit zit in die fijne pakketten:

Maille Dijon Originale
De Maille Dijon Original mosterd is elegant, heeft een romige structuur en een krachtige smaak. De enige echt Franse Dijon Mosterd. Ideaal voor sauzen of dressings maar ook erg lekker voor bij Franse frietjes en de borrel, serveer bijvoorbeeld bij een heerlijk oude kaas. De Originale is ook heerlijk om een speciale twist aan je sandwich te geven.

Maille a l’ancienne
De Maille Ancienne mosterd is gemaakt van hele mosterdzaadjes en is daardoor een grove mosterd. Met de toevoeging van witte wijn, wat deze mosterd een erg bijzondere smaak geeft. Ideaal te gebruiken voor sauzen of soepen.

Maille Dijonnaise
Maille Dijonnaise is een verfijnde mix van Dijon mosterd en Franse mayonaise en is licht en romig van smaak. Ideaal voor bij een stukje kaas of bitterbal, maar ook erg lekker om een lekkere twist aan je sandwich te geven.

Maille Cornichons zoet zuur
Deze speciale kleine ingelegde cornichons (augurken), zijn vroeg geoogst, net voordat ze volgroeid zijn. Dit zorgt voor een licht scherpe smaak, perfect om te combineren met bijvoorbeeld paté, gruyere kaas of charcuterie. Ook zijn ze bekend van klassieke gerechten zoals steak tartaar of aardappelsalade.

Deze winactie is afgelopen, de prijswinnaars hebben persoonlijk bericht gekregen.