maandag, 17 mei 2021

De voeten van mijn zoontje groeien al bijna drie jaar niet

Ik maak me zorgen over de groei van de voeten van mijn zoontje Dennis. Hij is 24 juli negen jaar geworden, maar hij heeft nog steeds maat 29. Vanaf oktober 2012 koop ik al schoenen in maat 29 en zijn zijn voeten niet meer gegroeid. Hij is qua lengte de laatste jaren juist heel goed gegroeid. Hij is nu ca. 1.40 meter. Komt dit vaker voor bij kinderen en komt dit nog goed?
Josée

Herman van Tinteren, kinderarts

Groei is een proces waarbij niet alle onderdelen van het lichaam op dezelfde wijze groeien. Sommige delen groeien eerst wat sneller en dan langzamer of omgekeerd. De voeten groeien meestal tegen de puberteit het snelst. Daarvoor kunnen ze tijdelijk langzamer groeien.

Bij een normale toename van de lichaamslengte is er geen reden om te veronderstellen dat te zijner tijd niet ook de voeten weer mee gaan doen. Daarbij zijn er mij geen ziekten bekend waarbij de voeten in groei achterblijven.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.