maandag, 26 september 2022

Een pijnlijke teenknobbel, wat is daaraan te doen?

Ik heb een grote pijnlijke knobbel aan mijn grote teen, wat kan ik hier aan doen?
vrouw, 26 jaar

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Een grote pijnlijke knobbel aan de grote teen is een afwijking die beter bekend staat als hallux abducto valgus. Hierbij gaat de grote teen steeds verder naar binnen staan en wordt er ter hoogte van het grote teen-gewricht een knobbel gevormd (bunion). Deze bunion kan door druk van de schoenen gaan irriteren. Dit gaat dikwijls gepaard met een ontsteking van de slijmbeurs op dit gewricht (bursitis). Er is dan meestal sprake van roodheid en zwelling. Omdat de grote teen en zijn gewricht met de voet belangrijk zijn voor de stabiliteit tijdens afwikkeling ontstaan er dikwijls pijnklachten tijdens het lopen.

Met podotherapeutische zolen kan de voet zo ondersteund worden dat druk op het grote teen gewricht verminderd wordt en de pijnklachten afnemen. Tevens kan de vooruitgang van knobbelvorming eventueel vertraagd worden. Daarnaast moet er bij schoenen op gelet worden dat er genoeg ruimte in de voorvoet is. Koop schoenen ook liefst van materiaal dat een beetje meerekt. Let ook op dat er geen naden over de pijnlijke knobbel lopen.

In de ergste gevallen kan er gekozen worden voor een chirurgische correctie van de stand van de grote teen. Overleg dit eerst met je huisarts of orthopeed.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!