woensdag, 20 oktober 2021

Helpen speciale slippers tegen hielspoorklachten?

In de folder van een drogist kwam ik Zori-slippers tegen. Nu draag ik zooltjes van een podoloog voor hielspoorklachten. Ik heb ze altijd in mijn schoenen, maar in de zomer is een slipper natuurlijk ook leuk. Ze zeggen in de folder dat Zori-slippers ook bij hielspoorklachten helpen. Graag hoor ik van een specialist of dit echt zo is.
Teuni

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Ik ken de Zori-slipper niet persoonlijk, maar ik heb hem opgezocht op het internet. Wat ik begrijp is dit een slipper met een ondersteunend voetbed.

Nadelige eigenschappen

Hoe je het ook wendt of keert: een slipper is niet vergelijkbaar met een goede schoen qua eigenschappen. Bij het afwikkelen van de voet komt de hiel omhoog tijdens de zogenoemde 'hiellift' om het ene been voor het andere te kunnen zetten. Op het moment dat de hiel omhoog komt, staat de slipper nog op de grond om er vervolgens achteraan te 'klapperen'. Dit is ook het typische geluid dat te horen is bij het dragen van slippers. Vanaf het moment dat de hiel omhoog komt, heeft het voetbed van de slipper een mindere functie, omdat er simpelweg geen direct contact meer is met de voet.

Ook neemt men op slippers kortere stappen en wikkelt de stap niet goed af. Dit zal zeker gelden voor mensen die door de bouw van hun voeten al moeilijker lopen op slippers.

Tevens zakt de hiel vaak van de slipper af omdat deze geen steun geeft. Let er maar eens op bij willekeurige mensen op straat die op slippers lopen. Slippers met een voetbed geven meer steun dan een plat slippertje, waardoor men minder snel van de slipper glijdt.

Klauwen van tenen

Wat daarnaast een probleem is bij het dragen van slippers, is het klauwen van de tenen. Om de slipper aan de voet te houden, gaan de tenen automatisch klauwen. Hierdoor komt er veel trekkracht op de pezen van de tenen en op de peesplaat onder de voet waardoor deze geïrriteerd of zelfs ontstoken raakt met pijnklachten tot gevolg. Met een forse peesplaatirritatie/ontsteking kun je wel anderhalf jaar zoet zijn voordat deze klachten weer over zijn.

Blessures door slippers

Wanneer je een korte periode op slippers loopt en dit afwisselt met goede schoenen, kan het dragen van slippers vaak weinig kwaad. Maar wie de meeste tijd op slippers loopt, is echt verkeerd bezig. In het Verenigd Koninkrijk is onderzoek gedaan naar het aantal aandoeningen veroorzaakt door het dragen van slippers en de kosten die hiermee gemoeid waren. Hieruit bleek dat er, alleen al in het Verenigd Koninkrijk in 2012, zo’n 200.000 klachten en blessures puur door het dragen van slippers veroorzaakt waren. Voor de behandelingen hiervan was ruim 62 miljoen dollar nodig.

Mijn advies is dus: slippers zijn prima voor gebruik bij huis of op de camping voor kortere periodes, maar het is niet verstandig om de hele zomer op slippers te gaan lopen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.