Ik heb hamertenen: wat kan ik eraan doen?

tenen-water
Getty Images

Ik heb al jaren hamertenen en ik heb van alles geprobeerd, zoals steunzolen en silicone teenhulpjes, maar niets heeft geholpen. Maandelijks word ik door een pedicure behandeld, omdat ik ook ingegroeide nagels heb. Wat kan ik eraan doen? Graag uw commentaar of advies.

Ans

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Bij hamertenen is het probleem vaak dat er door de stand van de tenen overdruk ontstaat ter hoogte van de toppen van de tenen (door de druk op de ondergrond) en bovenop de tenen (door druk in de schoenen). In eerste instantie wordt inderdaad vaak gekeken of met podotherapeutische zolen, silicone teenorthesen en aanvullend een goed schoenadvies de klachten verholpen kunnen worden. De therapie is dan voornamelijk gericht om de druk te verminderen en daarmee de pijnklachten te verbeteren.

Indien dit de klachten onvoldoende vermindert, is de volgende stap het overwegen om de tenen chirurgisch te laten corrigeren. Hiervoor dient u eerst een afspraak te maken met de huisarts om dit te bespreken, hij/zij kan dan kijken of hij/zij u wil verwijzen naar de orthopeed om deze mogelijkheid te bekijken. Bij zo’n operatie kunnen ze de tenen weer rechtzetten, waardoor de druk nadien op de pijnlijke plekken ook weer vermindert. Op zich is het best wel een heftige operatie met nadien ook wel een poos voor het allemaal goed herstelt, maar als je erg veel last van hebt en hulpmiddelen je klachten niet verminderen is dit misschien wel het overwegen waard.

Hopelijk heb je hier wat en veel succes ermee!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is een podotherapeut voor RondOm Podotherapeuten. Hij heeft zijn opleiding gevolgd in België en werkt sinds 2011 in Nederland.