maandag, 8 augustus 2022

Ik heb last van putjeszolen. Wat kan ik eraan doen?

Ik heb last van putjes onder mijn voetzolen. Hoe komt dit? En wat kan ik eraan doen?
Naam bekend op de redactie

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Putjeszolen (pitted keratolysis) zijn eigenlijk een soort infectie op je huid. Deze kan je lokaal behandelen met een zalf (lotions, gels of crèmes) die erytromycine, clindamycine of fusidinezuur bevat. Ook kunnen antischimmelmiddelen die clotrimazol, miconazol of ketoconazol bevatten hierbij helpen. Wanneer lokale antibiotische middelen niet voldoende helpen worden soms ook orale antibiotica ingezet om de infectie te bestrijden. Gebruikelijke middelen zijn dan erytromycine of claritromycine. 

Zweetvoeten

Heel vaak zijn putjeszolen het gevolg van zweetvoeten, dus ook dit moet je dan even aanpakken. Ik raad vaak boorzuurschilfers aan voor zweetvoeten. Dat is een soort poeder dat je in je schoenen doet dat het vocht opneemt. Verder regelmatig schoenen luchten, sokken wisselen, …

Met vriendelijke groeten,

Sepp Mortelmans
Podotherapeut, MSU/echografist

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is een podotherapeut voor RondOm Podotherapeuten. Hij heeft zijn opleiding gevolgd in België en werkt sinds 2011 in Nederland.