maandag, 4 juli 2022

Ik heb tijdens het wandelen kramp in mijn voet. Wat kan ik hier aan doen?

Ik wandel graag en ga deze zomer in Oostenrijk bergwandelen. Nu heb ik elke keer twee tenen aan mijn rechtervoet die klachten geven. De twee tenen naast het kleine teentje. Tijdens het wandelen voelt het als een soort kramp. De volgende dag geven ze een wat doof gevoel als ik vanaf 10 kilometer heb gewandeld. Maar ook bij andere schoenen en slippers kan ik er last van hebben. Ook als ik maar een paar meter loop. Wat kan ik doen? Ook in verband met deze zomer natuurlijk.
Bernadet

Sepp Mortelmans, podotherapeut

De klachten die u in uw tenen heeft kunnen mogelijk veroorzaakt worden door een afwijking in de afwikkeling van de voet.

Kramp wordt in veel gevallen veroorzaakt door het klauwen van de tenen tijdens het afwikkelen van de voet. Wanneer u op slippers loopt moet u klauwen met de tenen om de slipper met uw voet vast te houden, dit doet bijna iedereen onbewust. Dit kost de kleine voetspieren veel energie waardoor deze verkrampt kunnen raken.

Net als in de handen hebben de voeten middenvoetsbeenderen. Tussen de middenvoetsbeenderen lopen zenuwen die voor het gevoel in de tenen zorgen. Wanneer u een lange wandeling gaat maken, kunnen deze zenuwen bekneld raken en een doof tintelend gevoel geven in de tenen. De zenuwen kunnen geïrriteerd raken en de dag erna nog klachten geven.

Een podotherapeut kan met u kijken naar de manier waarop uw loopt en waar het net misgaat tijdens het lopen. Vervolgens kan dit vaak gecorrigeerd worden door middel van schoenadvies en podotherapeutische zolen om te klachten te verhelpen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is een podotherapeut voor RondOm Podotherapeuten. Hij heeft zijn opleiding gevolgd in België en werkt sinds 2011 in Nederland.