zaterdag, 13 augustus 2022

Mijn steunzolen geven geen steun meer

Ik draag al jaren steunzolen, maar sinds dit jaar heb ik steeds meer pijn in mijn middenvoetsbeentjes. De steunzolen zijn aangepast, maar het helpt niets. Thuis loop ik vaak op Birkenstocks. Wat kan er aan de hand zijn?
Anke

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Ter hoogte van de middenvoetsbeentjes kunnen verschillende problemen optreden. Er kan sprake zijn van verminderd vetweefsel onder de bal van de voet, waardoor je meer op de kopjes van de gewrichten gaat lopen. Het kan ook zijn dat er artrose in de gewrichten zit, een of meerdere zenuwen ingeklemd raken of dat de pezen simpelweg geïrriteerd zijn.

Er zijn dus verschillende mogelijke oorzaken van pijn in de middenvoetsbeentjes. Van een afstand is het lastig om te zeggen welke oorzaak bij jouw klachten past. Veel van de bovengenoemde problemen ontstaan door teveel druk en frictie op de voorvoet tijdens het lopen en het staan. Dit kan komen door een afwijkende stand, anatomie of functie van de voet.

Toch slippers

Helaas kunnen Birkenstocks dit probleem soms verergeren. Birkenstocks zijn gezondheidssandalen, maar nog steeds slippers. Er zit wel steun in deze slipper, maar deze is beperkt. Om de slipper aan de voet te houden, gaan de tenen klauwen. Hierdoor verschuift de voorvoet naar beneden en komt er meer druk op de bal van de voet. Steunzolen proberen vaak de druk van de voorvoet af te halen, waardoor de voetfunctie verbetert.

Indien steunzolen onvoldoende verlichting geven, is het verstandig om opnieuw je huisarts te bezoeken. Die kan dan bepalen of je doorverwezen kan worden naar een orthopeed of dat er een foto van de voet moet worden gemaakt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.