woensdag, 10 augustus 2022

Orthese voor bobbel op voet

Ik heb een bobbel op het laatste kootje van de middelste teen van mijn rechtervoet. Ik heb een orthese laten maken om de druk op het kootje te laten afnemen. Helaas blijf ik last houden van een terugkerende likdoorn op deze bobbel.
 
Moet de orthese nog dikker of langer worden, zodat deze over het kootje heengaat? Of moet de teen gespalkt worden, zodat hij recht blijft staan/liggen?
Anoniem
 
Bij een verdikking op de teen komt er overmatige druk op de bult vanwege de druk van de schoenen. Om deze druk te ontlasten kan er - zoals bij jou het geval is - een teenorthese vervaardigd worden om de druk op de bult te verminderen. Echter, met zo'n orthese zal de likdoorn niet weggaan. In sommige gevallen zie je het wel eens gebeuren dat de likdoornvorming vermindert of helemaal ophoudt als je de druk ervan af neemt, maar heel vaak blijft een likdoorn toch aangroeien. 
 
Het doel van een teenorthese is om de likdoorn minder pijnlijk te maken op het moment dat je in de schoenen gaat. Dit gebeurt door de druk te verdelen over de teen en de orthese (waarbij de orthese de meeste druk probeert op te vangen). Meestal loopt de orthese dan achter de bult en is hij net iets dikker dan de bult zelf. Dit is een hulpmiddel om minder pijn te krijgen op de teen, maar gaat de likdoorn niet doen verdwijnen.
 
Als je twijfelt of hij wel dik genoeg is, dan raad ik je aan om contact op te nemen met de persoon die de teenorthese voor je gemaakt heeft om te kijken of deze niet aangepast kan worden.