maandag, 17 mei 2021

Pijnlijk gevoel in mijn hiel

Ik heb al enkele maanden een pijnlijk gevoel onder mijn rechterhiel meer naar de binnenkant (links). Ik gebruik een gel, innersole, die wel verlichting geeft. Het pijnlijk gevoel kan soms behoorlijk trekken als ik bijvoorbeeld gewoon zit of lig. Als ik een schoen met hak draag is het gevoel minder pijnlijk. Is het een spoor en zijn er dingen waarop ik zou kunnen letten en toepassen zodat het op zichzelf geneest?
Linda

Sepp Mortelmans, podotherapeut

De klachten die je hebt, lijken inderdaad erg op de zogenaamde hielspoorklachten. Hierbij ontstaat er een irritatie van het peesblad die aan de onderzijde van de voet loopt. Deze pees heeft zijn aanhechting op het hielbeen. Door hypertractie op deze pees, kan de pees gaan ontsteken ter hoogte van de aanhechting.

Soms ontstaat er inderdaad een hielspoor. Hierbij gaat er aan het hielbeen, ter hoogte van de aanhechting, een extra stukje bot gevormd worden. Of je echt een spoor hebt of niet is moeilijk te beoordelen. Hiervoor zou je al een foto moeten laten maken van die voet om dit uit te sluiten. Echter is dit meestal niet zo belangrijk omdat de pijnklachten bijna altijd afkomstig zijn van de pees.

Het is moeilijk om deze klachten zelf te genezen. Er zijn wel rekoefeningen die je kan doen om de pees wat elastischer te maken (deze oefeningen kan je makkelijk vinden op het internet). Tevens helpt het ook vaak om de pijnlijke plek wat te masseren. (met een tennisbal of een flesje water kan je dit handig zelf doen).

Echter neemt dit niet de oorzaak van de klachten weg. De oorzaak is namelijk heel vaak een hypertractie van de pees. Dikwijls heeft dit te maken met de stand van de voeten tijdens het lopen. Daarom wordt er heel vaak bij mensen met deze klachten steunzolen aangemeten om tijdens het lopen de hypertractie te verminderen zodat de pees kan herstellen.

Als je veel last ervan hebt dan raad ik je aan om een keer vrijblijvend een afspraak te maken met een podotherapeut bij je in de buurt. Een podotherapeut kan dan zien of het effectief een ontsteking is van het peesblad en of je problemen verholpen kunnen worden met podotherapeutische zolen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.