zondag, 28 februari 2021

Platvoeten door hoge hakken

BAARN - Hoge hakken kunnen tot platvoeten leiden. Zo blijkt uit onderzoek van de Britse University of East Anglia. Een oplossing hiervoor komt echter steeds dichterbij.

Naarmate vrouwen vaker en langer op hoge hakken lopen en staan neemt het risico op platvoeten toe. Dit is ook een van de belangrijkste redenen dat vrouwen vaker te maken hebben met deze pijnlijke aandoening dan mannen. Toch lijkt het er op dat de hoge hakken niet perse de kast in hoeven.

Pezen
De onderzoekers denken dat platvoeten ontstaan als de pezen in de voeten slapper worden door proteïnes die van nature al in het lichaam voorkomen. Hierdoor zakt de voetboog in, wat weer kan leiden tot pijn en moeilijkheden tijdens het lopen. Volgens de Britse onderzoekers kunnen deze resultaten leiden tot de ontwikkeling van een geneesmiddel die de strijd aangaat met de proteïnes.

"Hoge hakken bieden niet voldoende ondersteuning aan de voeten, waardoor de pezen zwakker worden", vertelt onderzoeker Graham Riley. "Vooral vrouwen die lang staan lopen een groot risico." Daarbij wordt het regelmatig dragen van hoge hakken ook in verband gebracht met heup, knie en dijproblemen, artrose, hamertenen, rugproblemen en eelt of knobbels op de voet.

Geneesmiddel
Hoewel de ontdekking een doorbraak is verwachten de onderzoekers dat het zeker tien jaar duurt, voordat het geneesmiddel beschikbaar zal zijn. Nu kunnen platvoeten alleen behandeld worden met hulpmiddelen of een operatie

Bron(nen):