Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 24 augustus 2017

Tape helpt blaren voorkomen

Simpele, papieren tape kan blaren helpen voorkomen als je hiermee gevoelige plekken op je voeten afplakt. Dat blijkt uit een onderzoek van Stanford University onder 128 ultralopers.

Grant Lipman werkte als arts voor atleten die afstanden van 40 à 65 kilometer aflegden. Ondanks de extreme inspanning en vaak barre omstandigheden, klaagden de sporters vooral over de pijn die blaren hen bezorgden. Om blaren te voorkomen worden wel poeders, antiperspirants, smeersels, tape en speciale pleisters gebruikt, maar onderzoek heeft nog niet aangetoond welke methode goed werkt.

Ultramarathon

Lipman en zijn collega’s testten simpele papieren tape bij 128 hardlopers die deelnamen aan de RacingThePlanet ultramarathon: een loop van zo’n 250 kilometer verdeeld over zeven dagen. Hun ene voet werd niet behandeld. De andere voet kreeg simpele, papieren tape op blaargevoelige plekken. Lopers die niet bekend waren met blaren, kregen tape op willekeurige plaatsen. Ze werden voor en tijdens de race een aantal keer opnieuw beplakt met tape.

Minder blaren

Bij 98 van de 128 lopers ontstonden er helemaal geen blaren op de getapete plekken. 81 van de 128 lopers kregen wel blaren op gedeeltes van de voeten waar geen tape op was geplakt. "Het is een soort belachelijk goedkope, makkelijke methode van blaarpreventie", zegt Lipman. "De beste manier om de finish te halen, is goed voor je voeten zorgen."

De resultaten van het onderzoek zullen gepubliceerd worden in Clinical Journal of Sport Medicine.

Bron(nen):

  • WebMD

Reactie toevoegen