zondag, 28 februari 2021

Veel schimmels gevonden bij steekproef in binnenzwembad

Bij een wetenschappelijke steekproef zijn bij een zwembad 79 soorten schimmels gevonden. De helft van die schimmels kunnen mensen ziek maken, blijkt uit onderzoek van het RIVM en de universiteiten van Wageningen, Delft en Utrecht.

Zwembaden maken onder andere schoon met chloor, dat doodt bacteriën. Maar hoe zit het met schimmels? Om daar een idee van te krijgen namen de onderzoekers een groot aantal monsters in een Nederlands zwembad, zowel van het water als van oppervlakken om het bad. Ze zetten de monsters op kweek om eventueel aanwezige schimmels te laten groeien. Vervolgens identificeerden ze de schimmels met genetische analyse.

De onderzoekers vonden maar liefst 79 verschillende schimmels en schimmelgroepen. De helft daarvan is in principe ziekmakend. Dat wil zeggen dat er minimaal één paper is waarin die soort wordt beschreven als ziekteverwekker: dus er is minimaal één iemand die er ziek van is geworden.

Kalknagels

Toch worden er maar weinig mensen ziek van schimmels. "Zeker als je in aanmerking neemt hoeveel duizenden mensen er dagelijks in een zwembad stappen", zegt schimmelexpert Anne van Diepeningen. Daarentegen heeft volgens Van Diepeningen naar schatting 10-15 procent van de mensen last van kalknagels en/of zwemmerseczeem. Dat zijn door schimmels veroorzaakte aandoeningen die je in het zwembad kunt oplopen.

Van Diepeningen wijst bovendien op het feit dat steeds meer mensen problemen hebben met een zwakker wordend immuunsysteem. "En voor die mensen is het oplopen van een schimmelinfectie wel een risico. De bestrijding van dergelijke infecties is lastig. Artsen staan dan vaak met lege handen." De onderzoekers adviseren daarom verder onderzoek te doen naar de bestrijding van schimmels in zwembaden.