woensdag, 16 juni 2021

Waarom doet de pees voor mijn grote teen 's ochtends pijn?

Sinds een tijdje heb ik last van de spier of pees die voor mijn grote teen zit. Gek genoeg voel ik dit na het slapen. De pijn trekt meestal binnen een uur of twee weg, de rest van de dag merk ik er niets van. Ik sport niet. Heb je enig idee wat deze pijn veroorzaakt?
Cas

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Achter de grote teen zitten twee belangrijke spierpezen. Deze leveren het meeste werk tijdens de afwikkeling en zijn belangrijk zijn voor het vormen van je voetboog.

Geïrriteerde pees

Deze pezen raken nog wel eens overbelast als de voet te veel naar binnen kantelt (dat heet overproneren). Heel vaak manifesteren deze klachten zich door ochtendstijfheid. De pees is geïrriteerd en ’s nachts probeert deze weer te herstellen. Als je er dan 's ochtends op gaat lopen, moet je als het ware even een geïrriteerde pees oprekken. Is de pees eenmaal goed opgewarmd dan verdwijnen de klachten weer.

Ik raad je aan om een keer een afspraak te maken met een podotherapeut om uit te zoeken wat  de oorzaak is van je klachten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.