Wanneer nieuwe steunzolen?

Getty Images

Vanwege een doorgezakte voet maak ik gebruik van steunzolen. Eén voor mijn gewone schoenen en één voor mijn sportschoenen, die laatste is een zacht zooltje. Deze steunzolen heb ik sinds 2011.
Na de zomer ga ik voor het eerst een stuk van de camino lopen, de bekende pelgrimsroute naar Compostella. Ik heb goede wandelschoenen gekocht, maar is het na drie jaar ook tijd voor nieuwe steunzolen?

Martine

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Steunzolen gaan gemiddeld twee jaar mee. Er zijn natuurlijk verschillende factoren die hiervan op invloed zijn. Zo speelt het gewicht een rol, hoe hard de voeten doorzakken op de steunzool en hoe intensief ze gebruikt worden. Die periode van twee jaar is een gemiddelde. Je hebt mensen die elk jaar nieuwe zolen nodig hebben en er zijn mensen die meerdere jaren doen met één paar zolen.

Om zeker te zijn of ze nog goed zijn, kan je best een keer een controleafspraak maken bij de persoon die de steunzolen aangemeten heeft. Die kan dan gelijk beoordelen of de zolen nog voldoende steun en correctie geven.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.