Wat is de oorzaak van een doof gevoel in je tenen?

Getty Images

Sinds ongeveer een jaar heb ik een doof gevoel in mijn tenen en onder de bal van mijn voeten. Het doet geen pijn, maar ik voel het wel. Wat is dit?

Joke

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Een doof gevoel in de tenen wijst meestal op een aandoening van de zenuw in de voet. Het vaak voorkomendste is dat de zenuw ingeklemd raakt ter hoogte van de bal van de voet bij het lopen. Hierdoor krijgen mensen vaak last van een doof gevoel in de tenen, stekende pijn of tintelingen. Hierbij spreekt men van mortonse neuralgie. Deze klachten kunnen meestal verholpen worden door het dragen van podotherapeutische zolen.

Het kan ook dat de zenuw ergens in de rug ingeklemd wordt en uitstraling geeft naar de voet.

Wat mogelijk ook kan, maar de kans hierop is wel kleiner, is dat er sprake is van een aandoening van de zenuwen zelf. Er kan sprake zijn van neuropathie, dit is een aandoening waarbij de zenuwuiteinden aangetast worden en het gevoel in (meestal) de voeten verminderd. Soms krijgen mensen dezelfde klachten ook aan de handen.

Ik zou u aanraden om allereerst een afspraak te maken met uw huisarts. Deze kan in eerste instantie inschatten wat de mogelijke oorzaak van uw klachten is en u naar de desbetreffende hulverlener doorsturen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.