Wat kan ik het beste doen om van hielspoor af te komen?

Getty Images

Uit een foto is gebleken dat ik hielspoor heb. Ik heb gelzooltjes geprobeerd en kan medicatie krijgen tegen de pijn, maar niet tegen het probleem zelf. Wat kan ik het beste doen om van hielspoor af te komen?

Marian

Sepp Mortelmans, podotherapeut:

Wat vervelend voor dat je zoveel last hebt van je hiel en de hielspoorklachten.

Wat is hielspoor precies?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een hielspoor precies is. Aan de onderzijde van je voet loopt er over het hele voetgewelf een voetpees die zich aanhecht aan je hielbeen. Een hielspoor is een verkalking die zich vormt aan je hielbeen ter hoogte van de aanhechting van de peesplaat.

Echter is het hielspoor zelf niet datgene wat pijn doet. Heel veel mensen hebben namelijk een hielspoor zonder dat zij hiervan pijn ondervinden. De pijn zit altijd op de pees zelf. Vaak is er sprake van een overbelasting op deze pees waardoor deze kan gaan verdikken of kleine scheurtjes kan vertonen ter hoogte van de aanhechting aan de hiel. Deze overbelasting wordt vaak veroorzaakt door een afwijkende voetstand of -dynamiek waardoor er te veel spanning op de pees staat. Heel soms is de hielspoor wel de oorzaak van de pijn, namelijk als deze in de pees ligt te duwen, maar dit komt maar zelden voor.

Oorzaak vinden

Medicatie kan helpen om de ontsteking die in de acute fase op de pees komt te verbeteren, maar neemt de oorzaak van de klachten - namelijk de overspanning - niet weg.

Ik raad je aan om met een podotherapeut bij jou in de buurt een afspraak te maken om uit te zoeken wat de oorzaak is van de overspanning zodat deze aangepakt kan worden en de pees weer kan gaan herstellen. Gelzooltjes geven vaak wel verlichting maar nemen ook de oorzaak niet weg.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.