Wat te doen bij paarse tenen?

Getty Images

Mijn dochter van veertien jaar heeft regelmatig, ook met warm weer, paarse tenen. We zijn al naar de huisarts geweest, maar hij zegt dat het geen kwaad kan. Wat is uw advies?

Anja

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Het paars verkleuren van de tenen, al dan niet onder invloed van het weer, wijst vaak op de aanwezigheid van het Syndroom van Raynaud.

Dit is een aandoening waarbij de kleine slagaders tijdelijk verkrampen, waardoor de aanvoer van het bloed naar de achter gelegen weefsels afneemt. Dit zijn veelal de kleine bloedvaten in de uitstekende lichaamsdelen, zoals vingers en soms ook tenen. De kramp duurt nooit lang, maar kan soms wel gepaard gaan met pijn. Bij deze aandoening verkleuren de vingers en/of tenen vaak van wit naar blauwpaars.

Meestal is deze aandoening niet ernstig en als uw dochter hiervan geen last heeft, hoeft zij zich geen zorgen te maken. De aandoening kan met de jaren minder worden.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.