Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

VRE-bacterie in 13 Nederlandse ziekenhuizen

UTRECHT - Dertien Nederlandse ziekenhuizen kampen met de resistente VRE-bacterie. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

VRE staat voor 'vancomycine-resistente enterokokken'. Enterokokken zijn bacteriën die bij iedereen voorkomen in het maag-darmstelsel. Ze verspreiden zich vanuit de darmen via bijvoorbeeld ongewassen handen of de toiletbril naar de omgeving.

Antibiotica
Gezonde mensen merken er niks van, maar bij ernstig zieke mensen kunnen enterokokken ontstekingen veroorzaken. Normaal gesproken worden deze infecties behandeld met een antibioticum, zoals vancomycine. Maar de VRE-bacterie reageert niet op dat antibioticum.

De vancomycine-resistente variant heeft zich aangepast aan het ziekenhuis en kan ook buiten patiënten lang in leven blijven. Patiënten lopen de VRE-bacterie meestal op in het ziekenhuis. Een daadwerkelijke infectie kan bijvoorbeeld ontstaan als patiënten infuuslijnen krijgen. De bacterie komt dan van de huid in de bloedbaan terecht.

Sterftekans
Patiënten met een VRE-infectie zijn moeilijk te behandelen. Alleen de dure antibiotica daptomycine en linezolid werken nog tegen de bacterie. Maar het is niet duidelijk hoe erg een VRE-infectie precies is, omdat het meestal optreedt bij ernstig verzwakte patiënten. De bijdrage van de VRE-infectie aan de sterftekans is daarom moeilijk te bepalen.

Bron(nen):