Test of jij glutenvrij moet eten

Advertorial

Getty Images

Heb jij ook weleens vage klachten die je niet direct thuis kunt brengen? Diarree of een gezwollen buik bijvoorbeeld? Heb je dan al aan een glutenintolerantie gedacht? Veel mensen niet, terwijl dit wel degelijk de oorzaak van deze klachten kan zijn.

Ongeveer 170.000 Nederlanders hebben een glutenintolerantie, ook wel genaamd coeliakie. Slechts 30.000 hiervan zijn gediagnosticeerd. Dat komt voornamelijk doordat vooral huisartsen klachten nog onvoldoende relateren aan gluten, maar ook door onwetendheid bij mensen zelf.

De klachten bij glutenintolerantie

Die klachten houden vaak in dat je last hebt van een opgezwollen buik, diarree, hoofdpijn of vermoeidheid. Ook kan het betekenen dat je last hebt van gewichtsverlies, verminderde eetlust, bloedarmoede, botontkalking of zelfs vruchtbaarheidsproblemen. Zoals je ziet kunnen de symptomen sterk verschillen. Zo hebben sommige mensen heel heftige klachten en anderen juist alleen vage klachten.

Wat is coeliakie?

Coeliakie houdt in dat je chronisch intolerant bent voor gluten. Deze gluten beschadigen het slijmvlies van de dunne darm waardoor voedingsstoffen minder goed kunnen worden opgenomen. Coeliakie kan zich voordoen op elke leeftijd. Bij een vermoeden van coeliakie moet allereerst een bloedtest afgenomen worden. Als antistoffen worden ontdekt volgt een biopsie van de dunne darm, ter bevestiging van de diagnose coeliakie. Vraag vooral eens in je familie of iemand gediagnosticeerd is met deze glutenintolerantie, aanleg voor deze ziekte is namelijk erfelijk.

Wat is glutensensitiviteit?

Ook kan het zijn dat je niet intolerant bent, maar wel overgevoelig bent voor gluten. Dit uit zich op vrijwel dezelfde manier als coeliakie met maagdarmklachten, hoofdpijn, concentratiestoornissen, tintelingen in de ledematen of eczeem. Op basis van deze sterk uiteenlopende symptomen wordt soms de diagnose glutensensitiviteit vastgesteld. Deze diagnose vindt plaats volgens uitsluiting. Als coeliakie en tarweallergie uitgesloten kunnen worden, en er bij een glutenvrij dieet een verbetering optreedt, kan men uitgaan van een glutengevoeligheid. Toch wordt deze onverdraagzaamheid vaak niet herkend doordat de symptomen overeenstemmen met die van vele andere ziektes.

De behandeling: glutenvrij dieet

De behandeling van coeliakie en glutensensitiviteit is eenvoudig: geen producten meer eten met het bestandsdeel dat je ziek maakt. In de meeste gevallen leidt een dieet zonder gluten in korte tijd tot een aanzienlijke verbetering: de stoelgang wordt regelmatiger en je voelt je over het algemeen een stuk gezonder. Een glutenvrij dieet is tegenwoordig vrij makkelijk te volgen met de juiste producten, gemaakt door gespecialiseerde producenten.

Doe de test!

Het is belangrijk om pas met een glutenvrij dieet te beginnen als je je arts hebt bezocht. Als je al eerder met een glutenvrij dieet bent begonnen, bestaat de kans dat de antistoffen niet meer zichtbaar zijn in je bloed, waardoor de arts de diagnose coeliakie niet meer kan stellen. Doe hier de test om te checken of je een glutenvrij dieet ook wat voor jou kan betekenen en neem contact op met je huisarts om de resultaten te bespreken.

Button start de test
DaButton