4x winterse gerechten met een twist

Koken met groenten van het seizoen

Getty Images

Heerlijk, winter. Niets fijner dan om vanuit de kou de warmte van je huis binnen te stappen, waar het geurt naar een lekker stevig winters maal. Daarvoor gebruik je natuurlijk groenten van het seizoen. Vier recepten met een twist.

In de winter vind je veel stevige groenten. Bietjes, spruitjes, winterpeen en snijbonen: ze zijn nu volop aanwezig, maar ook de koolsoorten zijn goed vertegenwoordigd. Denk aan rode, groene of witte kool en natuurlijk boerenkool en zuurkool. Allemaal ideale groenten voor stamppotten, stoofpotjes en lekkere stevige soepen. Precies wat je nodig hebt in dit koude seizoen.

Linzensoep met kokosmelk en koriander
Romige paddenstoelenrisotto
Pandanrijst met bietjes en zalmfilet
Curry met spruitjes, varkensvlees, doperwtjes en worteltjes


Linzensoep met kokosmelk en koriander

Getty Images

Linzen zijn dan misschien niet een echte wintergroenten, maar deze linzensoep smaakt absoluut het lekkerst wanneer het buiten koud is. Aarzel niet hem aan te vullen met groenten zoals worteltjes, veldertjes, peultjes, kikkererwten, bonen, aubergine of mais. Vers of uit een potje of blikje of een combinatie daarvan: het maakt niet uit, want het telt allemaal mee voor die 250 gram groenten die je dagelijks binnen hoort te krijgen. Vergeet niet het restje kokosmelk in te vriezen; dat komt absoluut weer van pas bij het maken van een lekkere curry of andere soep.

(Voor 4-6 personen)

Nodig:

  • Tenminste 250 gram linzen (blik, zak of pot)
  • 1 liter bouillon (kippen- of groentenbouillon)
  • 200 ml kokosmelk (1/2 blikje)
  • 400 gram tomaten in blokjes (1 blikje)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Snufje chilipeper
  • Stukje verse gember (ter grootte van een duim)
  • Handje verse koriander
  • Sap van 1/2 citroen
  • Zout en peper

Zo maak je 't:

  1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Schil de gember en snijd deze in kleine stukjes. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een ruime pan en fruit hierin de ui met de knoflook, specerijen en gember. Breng op smaak met peper en zout.
  2. Voeg de linzen toe en bak deze kort mee. Voeg nu een derde van de bouillon toe en roer totdat het vocht is opgenomen. Herhaal dit met nog een derde van de bouillon en voeg vervolgens de rest toe, samen met de tomatenblokjes en kokosmelk. Breng op smaak met een beetje zout, zwarte peper en het sap van een halve citroen.
  3. Breng de soep aan de kook en laat een half uur pruttelen op laag tot middelhoog vuur onder regelmatig roeren. Hak ondertussen de koriander fijn
  4. Hak de koriander fijn en roer de helft door de soep. Breng indien nodig op smaak met zout en peper.
  5. Garneer de soep met de laatste koriander en serveer met brood.


Romige paddenstoelenrisotto

Getty Images

Met paddenstoelen kun je heerlijke dingen maken. Pasta bijvoorbeeld, of een lekkere soep. óf deze heerlijke paddenstoelenrisotto. Winters comfortfood ten top! Serveer met brood en een salade of voeg er voor extra groenten nog een potje of blikje doperwtjes met worteltjes aan toe.

(Voor 2 personen)

Nodig:

  • 500 ml kippenbouillon
  • 220 gram champignons
  • Potje/blikje erwtjes en worteltjes (optioneel)
  • 150 gram risottorijst
  • 80 gram Parmezaanse kaas
  • 4 eetlepels kookroom
  • 4 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • Olijfolie
  • Roomboter
  • Verse tijm

Zo maak je 't:

  1. Fruit de ui samen met een teentje knoflook in een beetje olijfolie.
  2. Voeg de risottorijs toe zodra de knoflook en ui glazig worden.
  3. Schep de risottorijst goed om en voeg beetje bij beetje de bouillon toe: elke keer als de bouillon bijna helemaal is opgenomen voeg je weer een schepje bouillon toe. Als de risotto te droog is en je bouillon op is voeg je wat extra water toe. Voeg geen extra bouillon toe, want dan wordt je risotto te zout.
  4. Laat de risotto op middelhoog vuur pruttelen en roer af en toe.
  5. Verhit ondertussen een beetje roomboter in een koekenpan en fruit hierin de overgebleven knoflook. Giet de champignons af en bak deze kort in de knoflook.
  6. Voeg de kookroom en 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas toe aan de risotto en roer dit goed door. De risotto is klaar als de rijst romig en zacht is, met een lichte bite.
  7. Roer de helft van de champignons door de risotto en verdeel ze over de borden.
  8. Voeg er voor extra groenten nog een blikje of potje dopertjes en worteltjes aan toe.
  9. Garneer met de overige champignons en de verse tijm.


Pandanrijst met bietjes en zalmfilet

Getty Images

Omdat het schoonmaken en koken van bietjes best even werk is - bietjes hebben een kooktijd ergens tussen een half uur en anderhalf uur (!) - besteden de meeste mensen dit het liefst uit aan de producenten van vers verwerkte groenten. We eten ze in ieder geval graag. En dat is maar goed ook, want met een energiewaarde van 48 kcal. per 100 gram, heel wat vitamine C, mineralen als calcium en kalium en veel vezels is de biet een enorm gezonde groente. En die biet combineert prima met de nootachtige smaak van pandanrijs en een lekker stukje zalm.

(voor 4 personen)

Nodig:

  • 300 gram pandanrijst
  • 600 gram verse zalmfilets (in vier stukken)
  • 400 gram bietjes (pot/blik)
  • 1 rode ui
  • 400 ml visbouillon
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • 3 eetlepels zilveruitjes
  • Handje verse koriander
  • Citroensap

Zo maak je 't:

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schenk de bouillon er langzaam bij en roer af en toe.
  2. Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Verhit de helft van de olie in een wok en fruit hierin de uit. Voeg de bietjes toe en verhit al roerende een minuut of 5.
  3. Verhit tegelijkertijd de rest van de olie in een koekenpan. Bak de zalmfilets in 2 minuten per kant bruin en vanbinnen rosé.
  4. Voeg de crème fraîche, azijn, zilveruitjes en dille toe aan de rijst. Roer dit goed.
  5. Schep de rijst door de groenten en bak nog 1 min. op hoog vuur mee.
  6. Schep het mengsel op de borden en leg de zalm er bovenop.
  7. Breng op smaak met zout, peper en citroensap en garneer tenslotte met verse koriander.

Tip: Je geeft de zalm een extra feestelijk tintje door 'm te marineren in bietensap.


Curry met spruitjes, varkensvlees, doperwtjes en worteltjes

Getty Images

De meeste mensen die aan spruitjes denken, denken aan de gekookte versie met nootmuskaat zoals je moeder die vroeger maakte. Maar het kan veel lekkerder! Deze curry met spruitjes, varkensvlees, doperwtjes en worteljes zit boordevol groente en staat zó op tafel. En als je slim gebruik maakt van je voorraadkast en vriezer (voor het vlees), hoef je er niet eens boodschappen voor te doen.

(voor 4 personen)

Nodig:

  • 300 gram basmatirijst
  • 300 gram varkensfilet (in blokjes)
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 400 gram spruitjes
  • Potje worteltjes met erwtjes
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 eetlepels milde Indiase currypasta
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt

Zo maak je het:

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op verpakking.
  2. Snijd de uien in halve ringen. Snijd de knoflook fijn en giet de erwtjes en worteltjes af. Snijd de wortels in plakjes. Giet ook de spruitjes af.
  3. Verhit ondertussen de olie in een hapjespan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg de blokjes varkensvlees toe en roerbak tot ze gaar zijn.
  4. Doe de currypasta erbij en bak ook 1 minuut mee. Schep de spruitjes, worteltjes en erwtjes erbij, breng het geheel aan de kook en laat het een paar minuten pruttelen zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken.
  5. Serveer de curry met de rijst apart.

Tip: lekker een frisse komkommersalade

Auteur 
  • Franca van Dalen