maandag, 30 november 2020

Bretonse garnalensalade

Garnalensalade op z'n Frans met een sausje van ansjovis, gember, tomaat en sjalot.

Ingrediënten

  • 100 gram peultjes 
  • 1 bolletje gember 
  • 2 ansjovisfilets 
  • 1 sjalot 
  • 1 eetlepel olie 
  • 1 rijpe tomaat
  • 100 gram noorse of hollandse garnalen 
  • Azijn 
  • Bieslook 

Bereiding

  1. Maak de peultjes schoon en kook ze in weinig water in enkele minuten gaar.
  2. Snijd het bolletje gember fijn.
  3. Snijd de ansjovis in stukjes.
  4. Snijd het sjalotje klein.
  5. Ontvel de tomaat en snijd hem in blokjes.
  6. Verwarm de olie en fruit hierin de sjalot glazig.
  7. Voeg de gember en de ansjovis toe en laat de stukjes ansjovis smelten. Voeg de blokjes tomaat toe en smoor ze kort mee.
  8. Roer er 2 eetlepels water door en laat de saus afkoelen.
  9. Schep er de garnalen door en maak het geheel op smaak met peper en eventueel wat azijn.
  10. Verdeel de peultjes over 2 borden en schep de garnalen er op.
  11. Garneer met wat bieslook.

Menusuggestie

Lekker met als hoofdgerecht aspergesalade met ei en gebakken krieltjes.

Ingrediënten over?

Ansjovis:
Ansjovisfilets worden voor het inblikken ingelegd in zout. Door het hoge zoutgehalte is ansjovis in de koelkast nog 2 dagen houdbaar. Bewaar de ansjovis niet in het blikje, maar doe ze over in een schaaltje en dek ze af.
Gebruik een kleingesneden ansjovisje als smaakmaker in de soep of door een salade. Voeg dan geen extra zout toe.

Aantal personen

2

Bereidingsduur

15-30 minuten
Energie
135 kcal
Eiwit
10 gram
Koolhydraten
6 gram
Vet
6 gram
Verzadigd vet
1 gram
Vezels
2 gram
Zout
1,8 gram