dinsdag, 2 juni 2020

Broccoli-paleopizza

Bereid deze leuke, koolhydraatarme, graanvrije paleopizza met of zonder vlees. Kies gewoon een aantal ingrediënten voor de topping die je lekker vindt.
Bereidingsduur:
20 minuten (plus 1 uur)
Ingrediënten:
  • Voor de pizza:
  • kokosolie of olijfolie voor het invetten
  • 30 g ongeblancheerde amandelen
  • 1 kleine stronk broccoli
  • 30 g kokosmeel
  • 0,5 tl uienpoeder
  • 0,5 tl knoflookzout
  • 2 el edelgistvlokken
  • 2 grote eieren
  • gemalen zwarte peper
  • Voor de topping:
  • 125 ml kant-en-klare tomatensaus of passata
  • verschillende groenten zoals reepjes rode paprika, olijven, gemarineerde artisjokplakjes, tomatenschijfjes
  • ham of kip, in plakjes gesneden bereid rundvlees, bereide garnalen of andere zeevruchten
  • geitenkaas (als je er tegen kunt)

Bereiding

1 Verwarm de oven voor op 190 °C/gasstand 5. Vet een bakplaat in, bekleed met bakpapier en bestrijk het bakpapier met een beetje olie. Doe de amandelen in een blender of foodprocessor en maal fijn. Doe in een kom en zet apart.
2 Doe de broccoli in een foodprocessor en pulse tot rijstachtige stukjes. Doe in een kom en zet 4 minuten in de magnetron op de hoogste stand, of bak afgedekt 2 minuten in een koekenpan zonder vet.
3 Doe alle overgebleven ingrediënten in de foodprocessor, gevolgd door de amandelen, en verwerk tot een glad geheel. Voeg de broccoli toe en verwerk kort om alles te mengen.
4 Verspreid het deeg over de bakplaat en vorm er met je handen een cirkel of rechthoek met een dikte van 1 cm van. Bak de pizzabodem 30-40 minuten.
5 Draai de pizza voorzichtig om en leg hem weer op de bakplaat. Bak 5 minuten. Neem uit de oven en schep de tomatensaus erop. Voeg een topping naar keuze toe en zet 10 minuten terug in de oven, tot de pizza gaar is. Snijd in stukken en serveer.

Heilzaam effect op de darmen

Broccoli bevat oplosbare vezels en dient als voedingsbodem voor heilzame bacteriën. De krachtige fytochemicaliën dringen ontstekingen terug en ondersteunen de ontgifting.

Dit recept is afkomstig uit Het gezonde darmen kookboek van Christine Bailey.

Credit: Photography Copyright © Watkins Media Ltd 2015

Voedingswaarde per persoon

Energie:
266 kcal
Eiwit:
18,8 gram
Koolhydraten:
9,9 gram
Vet:
16,5 gram
Verzadigd vet:
7 gram