donderdag, 14 november 2019

Cottage pie uit de moestuin

Met knolgroenten, eekhoorntjesbrood, Marmite en crispy rozemarijn. Dit recept komt uit VEG, het nieuwste kookboek van Jamie Oliver. Wij zijn fan!
Aantal personen:
6-8
Bereidingsduur:
2 uur
Ingrediënten:
  • 10 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 2 grote preien
  • 3 wortels
  • 500 g knolraap
  • 500 g knolselderij
  • olijfolie
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 kg aardappels
  • 40 g boter
  • 1 scheutje halfvolle melk
  • 1 ui
  • 1 tl Marmite
  • 3 el tomatenpuree
  • 1 blik (400 g) groene linzen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 190 °C/gasovenstand 5.
  2. Doe het eekhoorntjesbrood met 600 ml kokend water in een blender.
  3. Maak de preien schoon en snijd ze in 2 cm brede ringen. Schil de wortels, knolraap en knolselderij, en snijd ze in ongeveer even grote stukjes.
  4. Schenk 2 eetlepels olie in een grote, zware ovenbestendige braadpan op matig vuur, ris er de rozemarijn bij. Bak de naaldjes 1 minuut, om ze lekker krokant te maken, en schep ze met een schuimspaan op een bord.
  5. Doe het komijnzaad en de gesneden groenten in de pan, voeg een snuf zeezout en zwarte peper toe en blijf 30 minuten regelmatig roeren.
  6. Schil intussen de aardappels, snijd ze in grove stukken, kook ze 15 minuten in een pan gezouten kokend water, of tot ze gaar zijn, en laat ze goed uitlekken. Stamp ze met de boter en melk tot puree, en voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe.
  7. Snijd de ui in kwarten, doe de partjes met de Marmite en tomatenpuree bij het eekhoorntjesbrood in de blender, en maal alles fijn. Giet het mengsel in de pan met groenten en blijf 20 minuten regelmatig roeren en over de bodem schrapen, of tot het mengsel mooi donker en gekaramelliseerd is.
  8. Doe de linzen (met vocht en al) erbij, breng aan de kook en voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe. Verdeel de aardappelpuree over de groente en zet de pan 30 minuten in de oven, of tot de bovenkant licht goudbruin is en aan de rand pruttelt. Strooi er de krokant gebakken rozemarijn op.
  9. Serveer met eenvoudig gestoomde seizoensgroenten – een echte topper!

Jamie: "In plaats van linzen gebruik ik soms ook borlotti- of witte bonen – allebei erg lekker."

Voedingswaarde per persoon

Energie:
466 kcal
Eiwit:
14 gram
Koolhydraten:
80 gram
Vet:
12 gram
Verzadigd vet:
4,4 gram
Vezels:
13,7 gram
Zout:
0,8 gram