Dadel-brownies

Getty Images

Wist je dat pure chocolade met een cacaopercentage van minstens 85 procent heel gezond is? In cacao, en dus ook in chocolade, zitten namelijk zogeheten flavanolen. Flavanolen zijn antioxidanten en deze kunnen helpen tegen beschadigingen aan cellen en weefsels. Maak er bijvoorbeeld eens deze heerlijke dadel-brownies van.

Ingrediënten

  • 250 g ontpitte dadels
  • 5 kleine Elstar appels (voor 250 g appelmoes)
  • 80 g cacaopoeder
  • 1 tl vanillearoma
  • 3 eieren
  • 150 g speltmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 175 g extra pure chocolade
  • Kokosolie
  • Bakblik van 20-20 cm en 2,5 cm hoog

Bereiding

  1. Leg de ontpitte dadels 10 minuten in een bak met heet water.
  2. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Doe ze in de pan met een heel klein beetje water en kook de appels tot moes. Laat de moes afkoelen.
  3. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden Celsius. Vet het bakblik in met kokosolie en bekleed het met bakpapier.
  4. Haal de ontpitte dadels uit het water en maal ze met de blender samen met de appelmoes tot een fijn mengsel.
  5. Giet het mengsel in een beslagkom en mix dit met de cacaopoeder en het vanillearoma.
  6. Mix een voor een de 3 eieren erdoor. Voeg pas een ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
  7. Voeg nu het speltmeel toe met de bakpoeder en mix totdat alles goed is gemengd.
  8. Giet het beslag nu in de bakvorm, strijk het glad en zet het in het midden van de voorverwarmde oven.
  9. Na 25 minuten leg je aluminiumfolie over het browniedeeg zodat de bovenkant niet te bruin wordt.
  10. Laat het deeg nog 20 minuten verder bakken.
  11. Prik met een satéprikker in het deeg. Het browniedeeg moet wat nattig zijn als het gaar is.
  12. Haal de vorm uit de oven en laat afkoelen.
  13. Verwarm au bain marie de extra pure chocolade totdat deze geheel gesmolten is en verdeel de chocolade over de brownies. Laat de chocolade opstijven.
  14. Snijd de brownies in blokjes van het gewenste formaat.

Dit recept komt uit het boek Gezonde wereldgerechten.

Auteur