Gevulde portabella met kruidige couscous

Getty Images

De malse portabella vul je met knapperig broodkruim en hazelnoot. Dit smaakvolle vegetarische gerecht serveer je met wortelsalade.

Aantal personen 
2
Bereidingsduur 
30+ minuten

Ingrediënten

  • 2 portabella's
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • ½ (oude) volkoren boterham
  • 40 gram hazelnoten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper, tijm
  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • 150 gram volkoren couscous
  • 1 citroen
  • 8 muntblaadjes
  • 5 takjes (platte) peterselie
  • 300 gram winterwortel

Bereiding

  1. Wrijf de portabella’s schoon en breek de stelen eruit. Snijd de stelen klein.
  2. Pel de ui en de knoflook en snijd het klein.
  3. Rooster het brood en breek het in stukjes.
  4. Hak de hazelnoten grof.
  5. Fruit de helft van de ui en de knoflook in 1 eetlepel olijfolie. 
  6. Bak het broodkruim en de hazelnoten even mee. 
  7. Voeg de gehakte stelen toe en maak het mengsel op smaak met peper en tijm.
  8. Vul hiermee de portabella's. 
  9. Laat de portabella's in een pan met een bodempje water in ca. 8 minuten gaar worden.
  10. Breng 200 ml water met het stukje bouillontablet aan de kook.
  11. Doe de couscous in een kom en schenk er de kokende bouillon op. Roer het met een vork los. Laat de couscous afgedekt 5 minuten wellen.
  12. Boen de citroen schoon en rasp wat van de schil. Pers de citroen uit.
  13. Was de kruiden en knip ze klein.
  14. Schrap de wortels en rasp ze grof.
  15. Maak de geraspte wortel op smaak met citroensap, peper en klein geknipte munt en zet even apart.
  16. Fruit de rest van de ui en de knoflook in de rest van de olijfolie.
  17. Voeg de couscous toe en maak dit op smaak met geraspte citroenschil, citroensap en de rest van de kruiden.
  18. Schik de portabella’s erop en geef de wortelsalade erbij.

Ingrediënten over?

Munt:
Wikkel de rest van de munt in 2 velletjes nat keukenpapier. Bewaar de kruiden onderin de koelkast. De munt is nog ongeveer 5 dagen houdbaar. Thee van munt is ook heerlijk. Doe een paar afgespoelde takjes munt in een groot glas of in de theepot en schenk er kokend water over.

Voedingswaarden

Energie 
615kcal
Eiwit 
20 gram
Koolhydraten 
70 gram
Vezels 
15 gram
Vet 
25 gram
Verzadigd vet 
3 gram
Zout 
300 milligram
Auteur