Groene quinoa-burgers

Getty Images

Knapperig van buiten en zacht van binnen

Ingrediënten

  • 1 flespompoen, geschild en in stukjes van 1 cm
  • 3 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel zeezoutvlokken
  • 350 g gekookte quinoa
  • 200 g snijbiet, licht gestoomd
  • 2 bosuien, fijngesneden
  • 135 g verkruimelde geitenkaas
  • Bosje peterselie, fijngehakt
  • 2 eieren, licht geklopt
  • 1 theelepel zeezout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 45 g rijstmeel
  • 1 theelepel sesamzaad
  • Voor de dressing:
  • 3 eetlepels yoghurt met probiotica
  • Sap van ½ citroen
  • 1 takje dille, grofgehakt

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Leg de pompoen op een bakplaat. Sprenkel er 1 eetlepel kokosolie overheen en bestrooi het geheel met de komijn en koriander.
  3. Hussel alles met je handen door elkaar en strooi tot slot de zeezoutvlokken erover.
  4. Rooster de pompoen 15 minuten in de oven, of tot hij zacht en gaar is.
  5. Meng de geroosterde pompoen, de gekookte quinoa, gestoomde snijbietbladeren, bosui, geitenkaas, peterselie, eieren, het zeezout en wat peper en hussel alles voorzichtig door elkaar. Voeg tot slot het rijstmeel toe om het mengsel te binden.
  6. Dek de kom af, laat het mengsel afkoelen en zet het dan ten minste 30 minuten in de koelkast.
  7. Als het mengsel afgekoeld is, pak je er een handvol van en vorm je er een kleine ‘burger’ van.
  8. Herhaal dit met het resterende mengsel.
  9. Bestrooi de burgers met wat sesamzaad.
  10. Verhit 1 eetlepel kokosolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Draai de pan, zodat de hele bodem goed bedekt is met de olie.
  11. Voeg de burgers in porties toe en bak ze in 3-4 minuten aan beide kanten bruin. Voeg zo nodig de resterende eetlepel kokosolie toe en ga net zolang door tot alle quinoaburgers gebakken zijn.
  12. Leg de burgers op een bakplaat en bak ze nog 5-7 minuten in de oven, tot ze helemaal gaar zijn.
  13. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje.
  14. Haal de burgers uit de oven en sprenkel de dressing er voor serveren overheen.

Dit recept komt uit De yogakeuken van Kimberly Parsons. Fotografie: Lisa Cohen.

Auteur