Havermoutkoekjes

Getty Images

Voor een druilerige dag

Aantal personen 
12
Bereidingsduur 
30+ minuten

Ingrediënten

  • 3 eetlepels rozijnen
  • 200 gram havermout
  • 120 gram vloeibare margarine (8 eetlepels)
  • 4-5 eetlepels halfvolle melk
  • 150 gram gele basterdsuiker of rietsuiker

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 175° C.
  2. Was de rozijnen en dep ze droog.
  3. Meng in een kom of in de keukenmachine alle ingrediënten tot een niet plakkend deeg.
  4. Bestuif het werkvlak met wat bloem of strooi er nog wat havermout op. Vorm hierop het deeg tot een rol van ca. 4 cm doorsnee.
  5. Bestrijk het bakblik met wat margarine. Snijd het deeg in plakjes van 1 cm en leg ze op de bakplaat.
  6. Bak de koekjes in de hete oven in 15 - 18 minuten gaar en lichtbruin. Laat ze op de bakplaat afkoelen.
  7. Vervang eventueel 1 eetlepel melk door 1 eetlepel gembersiroop en voeg extra 1 theelepel gemberpoeder toe.

Menusuggestie

Lekker met een kopje koffie en als hoofdgerecht Irish stew.

Extra informatie

Allergie info:
Voor het gebruik van margarine raadpleeg je merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Ingrediënten over?

Melk:
Melk is een bederfelijk product. Koop daarom alleen de hoeveelheid die je nodig hebt en let op de houdbaarheidsdatum. Bewaar melk altijd in de koelkast op 4 graden. Met elk uur buiten de koelkast verliest melk een dag van de houdbaarheid. Zet melk daarom na gebruik snel weer terug in de koelkast. Na opening is melk ongeveer 3 dagen in de koelkast houdbaar.
Gooi melk daarna niet direct weg. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Ook als de THT-datum is verstreken, kan de melk nog goed zijn. Melk die zuur ruikt of proeft en/of klontert is niet meer goed.

Voedingswaarden

Energie 
100kcal
Eiwit 
1 gram
Koolhydraten 
10 gram
Vezels 
1 gram
Vet 
5 gram
Verzadigd vet 
1 gram
Zout 
0 milligram
Auteur