Maaltijdsalade met zalm

Voorproefje uit het kookboek van de zussen Jansen

Maaltijdsalade zalm
Fontaine Uitgevers

De zussen Annemieke en Janine Jansen zijn zich al sinds hun jeugd bewust van de invloed van voeding op het menselijk lichaam. Annemieke is cardioloog in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Janine werkt als grafisch ontwerper en als foodstylist en -fotograaf. Samen maken ze kookboeken. Recent verscheen hun vierde boek: Lekker & belangrijk - cholesterol. Met heldere, evidence-based achtergrondinformatie over de ins en outs van cholesterol. En meer dan 50 eenvoudige, heerlijke recepten! Zoals deze maaltijdsalade bijvoorbeeld.

Aantal personen 
2 personen

Ingrediënten

  • 1 eetl. balsamicoazijn
  • scheutje sojasaus (het liefst lo-salt) 150 g zalmmoot
  • 1 knoflookteen
  • bakolie
  • 100 g edamame
  • 1 avocado
  • 1 mango
  • handje munt
  • flinke hand koriander
  • 1 limoen
  • extra vergine olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

  • Vermeng de balsamicoazijn met de sojasaus en smeer er de zalm mee in.
  • Zet die in de koelkast en laat het smeersel  1 uurtje intrekken.
  • Snipper intussen de knoflook en bak hem vervolgens in wat olie samen met de edamame in een minuut of 5 lekker op. Blijf roeren. Verhit de oven op de hoogste stand.
  • Snij de avocado en de mango in kleine blokjes en leg die samen met de edamame op een schaal.
  • Snij de munt fijn en verdeel die over de salade. Laat de koriander heel en drapeer de blaadjes mooi over de salade.
  • Schuif de zalm in de oven en hou ’m nauwlettend in de gaten; hij heeft waarschijnlijk niet meer dan 10 minuten nodig. Breek rond die tijd gewoon een stukje af en kijk hoe het vlees eruitziet.
  • Wij hebben het graag van binnen nog wat rauw. Knijp een limoen uit boven de salade. Dan een flinke scheut olijfolie en breng verder op smaak met zout en peper. Verdeel de zalm in stukjes over de übergezonde salade.

Annemieke is cardioloog in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Janine vertaalt Annemiekes inzichten naar de praktijk, met eenvoudige, doenbare gerechten. Ook ontwerpt en fotografeert ze hun kookboeken, waarvan dit het vierde is. Samen hebben ze een kookcolumn in dagblad Trouw.








 

 

Auteur