Mexicaanse bonenburrito’s

Nu eens niet met gehakt, maar met bonen

Mexicaanse bonenburritos
Harold Pereira

Wie ons al langer volgt, weet dat we voorstander zijn van gezond eten en koken zonder pakjes en zakjes! Daarom zijn we ook al jaren fan van Karin Luiten. Van haar boek Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek is net een nieuwe editie uit, boordevol kookklassiekers en altijd-goed-gerechten. Zoals Mexicaanse bonenburrito's bijvoorbeeld! Zonder gehakt, maar met bonen. En wie wil, kan de tortilla's zelf bakken.

Aantal personen 
4-6
Bereidingsduur 
25 minuten

Ingrediënten

  • 4 grote wraptortilla’s
  • 1 blik rode kidneybonen (400 g)
  • 1 rode paprika
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 blikje maïs (150 g)
  • 1 kleine rode ui
  • 1 knoflookteen
  • 75 g pittig belegen kaas (geraspt)
  • handje verse koriander
  • ½ limoen
  • 1 volle tl komijnpoeder (djinten)
  • 1 volle tl chilipoeder
  • 1 volle tl paprikapoeder
  • scheutje olie
  • zout

Bereiding

  • Oven voorverwarmen op 200°C.
  • Snipper de rode ui en knoflook. Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan of hapjespan en fruit zachtjes.
  • Snij intussen de paprika in kleine stukjes en doe erbij, plus komijn, chilipoeder, paprikapoeder en zout en fruit 5 minuten mee.
  • Voeg de helft van het blik tomatenblokjes toe en laat even aan de kook komen.
  • Voeg de afgespoelde en uitgelekte bonen en mais toe, plus een ferme kneep limoensap en de helft van de grofgehakte koriander. Proef of het pittig genoeg is.
  • Leg de tortillawraps plat op het aanrecht. Schep er een dikke streep vulling op. Rol op en leg ze met de naad naar beneden dicht tegen elkaar in een ingevette ovenschaal.
  • Verdeel de rest van het blik tomaat erover plus eventuele eruit gevallen/overgebleven bonenvulling.
  • Bestrooi met de kaas.
  • Laat in de oven in ± 20 minuten heet worden en de kaas mooi smelten.
  • Laat uit de oven liefst 5-10 minuten staan, dan proef je de smaken beter.

Serveren: Met de rest van de koriander erover. Lekker met guacamole en crème fraîche/zure room.

Supersnelle guacamole

Twee rijpe avocado's met een vork fijnprakken met het sap van een halve limpoen, 1 uitgeperste knoflookteen, 1 fijngesnipperd sjalotje plus zout en peper uit de molen. Uitgebreidere versie: rode peper, koriander, stukjes tomaat erdoor.

Dit recept komt uit het kookboek Het grote zónder pakjes & zakjes van Karin Luiten (alias Koken met Karin). Karin is culinair journalist en auteur van diverse kookboeken, waarvan de Zónder pakjes & zakjes-boeken het bekendst zijn. Ze schrijft wekelijks in Trouw en op www.kokenmetkarin.nl.

Auteur 
Bron 
  • Het grote zonder pakjes en zakjes kookboek van Karin Luiten