dinsdag, 14 juli 2020

Pilav met dadels, sinaasappel, vleesreepjes en broccoli

Gezond met zilvervliesrijst.

Ingrediënten

  • 4 grote (medjool) dadels
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels olie
  • (gerookt) paprikapoeder
  • ½ theelepel kaneel
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • ¼ (groente)bouillontablet met minder zout
  • 25 gram amandelen
  • 500 gram broccoli
  • 150 gram varkensvleesreepjes
  • 6 takjes peterselie

Bereiding

  1. Ontpit de dadels en snijd 2 dadels heel fijn. Snijd de andere dadels in reepjes en houd ze achter voor garnering.
  2. Boen de sinaasappel goed schoon en rasp de buitenkant van de schil er af. Schil de sinaasappel dik en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  3. Verwarm de helft van de olie in een braadpan en verwarm hierin de stukjes dadel, de geraspte sinaasappelschil, ½ theelepel paprikapoeder, de kaneel en wat peper.
  4. Voeg de rijst toe en bak de rijst mee tot alle korrels glanzen.
  5. Voeg 300 ml water met het stukje bouillontablet toe en breng het geheel aan de kook. Laat de rijst in 15-20 minuten gaar worden.
  6. Hak de amandelen grof en rooster ze in een droge koekenpan goudbruin. Laat ze afkoelen.
  7. Maak de broccoli schoon en verdeel de groente in roosjes. Schil de stelen en snijd ze in stukjes. Kook de broccoli in 5 minuten net gaar.
  8. Bak de reepjes varkensvlees met wat paprikapoeder in de rest van de olie bruin en gaar.
  9. Was de peterselie en knip het klein. Meng de peterselie, het vlees, de blokjes sinaasappel en de reepjes achtergehouden dadels door de rijst. Strooi de amandelen er over. Geef de broccoli er bij.

Ingrediënten over?

Amandelen:
Noten moeten goed afgesloten en droog worden bewaard, omdat ze gevoelig zijn voor schimmels. Het is het beste om ze koel te bewaren bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 15 °C. Walnoten en kastanjes bederven snel, maar pistachenoten en amandelen zijn wel een jaar houdbaar.

Aantal personen

2

Bereidingsduur

15-30 minuten
Energie
670 kcal
Eiwit
35 gram
Koolhydraten
80 gram
Vet
20 gram
Verzadigd vet
3 gram
Vezels
10 gram
Zout
0,2 gram