Pittige zalm met spinazie uit de stoomoven

Getty Images

Stomen van groenten is gezond. Omdat de groenten niet in het vocht liggen, verdwijnen er geen vitamines en mineralen uit de groenten in het kookvocht. Het gehalte aan voedingsstoffen blijft dus hoog als je stoomt. Dat geldt voor de stoomoven, maar ook voor stomen in een mandje boven een pan kokend water.

Aantal personen 
2
Bereidingsduur 
10 minuten bereiden, 20 minuten stoomoventijd

Ingrediënten

  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 eetlepel sherry (of rijstwijn)
  • ½ eetlepel citroensap en rasp van ½ citroen
  • ½ theelepel sambal
  • verse gember (± 2 cm)
  • 2 platte stukken zalmfilet van 100-150 gram per stuk
  • 500 gram verse spinazie
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 2 bosuitjes
  • ½ avocado

Bereiding

  • Roer een marinade van de ketjap, sherry, citroensap, citroenrasp en sambal.
  • Rasp de gember erboven. Leg de zalm in een dichte bak voor de stoomoven of in een ovenschaal en schenk de marinade erover.
  • Stoom de zalm in 18 minuten gaar in de stoomoven op 80 ºC. Doe de spinazie in een bak met gaatjes en schuif die na 5 minuten onder de zalm in de stoomoven.
  • Rooster intussen het sesamzaad in een droge koekenpan lichtbruin. Snijd de bosui in ringetjes en de avocado in plakjes.
  • Schep na bereiden de spinazie om met de helft van de sesamzaadjes en wat peper.
  • Serveer de spinazie op een bord met de zalm en bestrooi met de rest van het sesamzaad.
  • Garneer met de avocado en de bosui en serveer met (zilvervlies)rijst.

Geen stoomoven?

Bak de gemarineerde zalm dan in de oven op 180 ºC en wok de spinazie in 1 eetlepel olie.  

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine